Генералният секретар на ООН осъжда нападението срещу миротворци в Пила

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш рано в събота осъди „нападението“ срещу мироопазващи сили от персонала на кипърските турци в петък.

Той каза, че „заплахите за безопасността на мироопазващите сили на ООН и щетите върху имуществото на ООН са неприемливи и могат да представляват сериозни престъпления според международното право“.

Освен това той призова кипърската турска страна да „уважава правомощията на Unficyp (мироопазващите сили на ООН в Кипър), съгласно мандата на Съвета за сигурност и незабавно да изтегли целия персонал и машини от буферната зона“.

В заключение, ГС на ООН каза, че „повтаря своя отдавнашен призив към страните да се въздържат от предприемане на каквито и да било едностранни действия, които могат да повишат напрежението и да компрометират намирането на взаимно приемлив път напред“.

Междувременно говорителят на Unficyp Алеем Сиддик каза в събота сутринта, че Unficyp е „готов да предприеме действия, ако е необходимо, за да предотврати възобновяването на всякакви неразрешени строителни работи в буферната зона“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*