Системата за обезщетения за хора с увреждания ще бъде основно преработена

Правителството обеща да преразгледа системата за обезщетения за хора с увреждания, като я премахне от гарантирания минимален доход (GMI), който в момента обхваща и такива лица.

В парламента заместник-министърът на социалните грижи Марилена Евангелу говори за „силна политическа воля за отделяне на обезщетенията [за хората с увреждания] от GMI“.

Тя каза, че тя и нейният екип вече са обсъдили това с Организацията на конфедерацията на хората с увреждания и че ще последват още срещи. Други организации биха се присъединили към процеса на консултация с оглед изготвянето на законодателство, специфично за обезщетенията за хората с увреждания.

Предвиденото законодателство ще обхваща аспекти като социално включване, рехабилитация, обезщетения и услуги.

Организациите, представляващи хората с увреждания, казват, че включването им в системата GMI – въведена през 2014 г. – всъщност ги е накарало да загубят около 40 процента от обезщетенията, на които са имали право.

Ръководителят на Конфедерацията Кристакис Николаидес говори за тяхното разочарование, че са повдигали въпроса няколко пъти в миналото, но без резултат. Но, добави той, сегашният министър ги е убедил, че има желание и ангажимент да промени нещата.

Николаидес каза на депутатите, че искат държавните средства, отпуснати за подпомагане на хората с увреждания, да се увеличат с 60 милиона евро. А без ново законодателство Кипър ще „изостане и ще се нареди на дъното на ЕС“.

Ръководителят на Организацията за рехабилитация на хората с увреждания Стелиос Теофилу изрази мнение, че правителството ще отнеме твърде много време с приемането на законодателство – така че вместо това парламентът трябва да се намеси със свой собствен законопроект.

На дискусията в парламента присъстваха и запознати с психичните разстройства. Те посочиха например, че политиката за обезщетения трябва да обхваща и хора с ADHD (разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност).

Комисията ще преглежда въпроса на всеки два месеца, за да види дали има напредък.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*