Сирийските бежанци в лагера Кокинотримития с още няколко часа отсрочка

Днес денят в бежанския център в Кокинотримития беше особено емоционален за 80-те сирийски бежанци, които получиха още няколко часа отсрочка за вземане на решение дали ще кандидатстват за убежище в Кипър или да напуснат лагера и да разчитат на собствените си средства.

Те са част от 337-те спасени край бреговете на Кипър в края на септември, когато корабът им, пътувайки за Италия, пострада в бурното море.

Тогава правителството им даде разрешение за тримесечно пребиваване, докато решат дали ще кандидатстват за убежище или разрешение за временно пребиваване с право на работа.

Преди две седмици всички държавни служби се изтеглиха от лагера – полиция, гражданска защита, социални служби и след тяхното напускане бежанците трябваше да се грижат сами за себе си, като днес трябваше да са опаковали вещите си и да са напуснали лагера.

Тази сутрин служители от държавните служби и министерството на вътрешните работи се върнаха в лагера, за да опаковат палатките и наличния инвентар там, като бежанците са били призовани до 11 часа да подадат молби за убежище, така че след това да бъдат прехвърлени в центъра в Кофину.

Според Йоанис Авлонитис, заместник на Гражданска защита и управител на лагера, в петък 18 човека са подали документи за убежище и са преместени в Кофину, а едно семейство е наело апартамент в Никозия.

Останалите хора от лагера отказват да го напуснат. Разплакани жени обясняват, че предпочитат да останат без ток и вода, отколкото да отидат в Кофину.

Четирима мъже са взели куфарите си и са напуснали лагера.

В 16,30ч. представител на министерството на вътрешните работи е заявил пред тях, че правителството разбира положението им, но те сами трябва да решат какво искат. Дадена им е отсрочка до утре сутринта, когато отново ще посетят лагера, за да се осведомят за техните намерения.

Няколко от бежанците са се обърнали към трафикантите и 20 човека са заминали за Турция. Друга група от 15 човека е все още в окупираните територии, защото трафикантите са им поискали повече пари, които те не са в състояние да платят, за да бъдат прехвърлени в Турция.

До момента  71 души са поискали убежище, само осем от които са получили статут на бежанец, а 144 са подали заявление за разрешение за временно пребиваване. Някои са придобили визи за други държави, а някои са напуснали острова по един или друг начин.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*