Синдикатите се намесват в преговорите за приватизацията на CYTA

Тройката вчера имаха срещи с две полу-правителствени организации, за да обсъдят плановете за приватизация. По време на срещата с представителите на пристанищата не е имало нито един член на синдикатите, по време на срещата със CYTA обаче всички присъствали – и от борда, и мениджъри и работници.
Идеалният вариант е всички заинтересовани страни да участват в тези консултации, като се предполага, че всички те работят за една и съща цел. В случая на CYTA, обаче, синдикатите са против приватизацията. В края на краищата, синдикатите ще защитават интересите на своите членове, които смятат, че приватизацията ще бъде заплаха за тях. Работниците в CYTA се ползват с много привилегии, имат и високи заплати, и тяхната първа грижа ще бъде да ги защитят на всяка цена.
Но ако успеят да запазят техните привилегии, организацията ще се превърне в много по-малко привлекателна инвестиция. Малко стратегически инвеститори са готови да вложат парите си в една компания, в която правата и привилегиите на работниците са твърдо определени и подкопават бъдещата конкурентоспособност и гъвкавост.
В последните няколко дни динамичното развитие на нещата в Гърция и новия министър-председател Алексис Ципрас, който два дни след полагането на клетва е решил да спре приватизацията на CYTA и на пристанище Пирея.
Ето защо правителството трябва да действа по-решително за процеса на приватизация и да направи своя избор сега.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*