Светла Борисова за Базара-Парти „Българска Коледна Магия” в Ларнака

Два дни ни делят до първия български Базар-Парти „Българска Коледна Магия, напук на Н.В.Кризата”. Тръгнахме на шега с тази инициатива, без да подозираме какви „ЗЛАТНИ РЪЦЕ” имаме в Кипър. Да, правилно сте разбрали, българки със златни ръце! С радост представяме всяка една от тях, възхищавайки се за пореден път на творчеството, фантазията, позитивизма и куража на Българката.

Днес си мисля дали да не сменим името на събитието и да кажем „Базар-Парти, посветен на творчеството и уменията на Нейно Величество Българката!” Поклон пред златните български дами, които в този ден ще ни покажат сътвореното с Любов за нас!

 

Светла Борисова е поредната българка на острова, за която често се чува с радостни възгласи „златни ръце”.

Дошла е с името си на този свят, защото е изключително светъл човек, позитивен, умерен, с усмивка на уста и спокоен тон говори и за радости и неволи. В Кипър е от 16 години със семейството си. Тук се роди дъщеря й, която е една от отличните ученички и в българското училище. За себе си казва:

„Радост е за мен,че името ми се свързва с нещо вкусно, нещо много, много българско. Няма българин, който да не говори с наслада и умиление за българската баничка.”

 

Твоята препоръка за задължително меню за Бъдни вечер и Коледа?

На Бъдни вечер всяко семейство си има нещо запазено, нещо само негово си. И така трябва да бъде. Аз не обичам думата “задължително”меню, който както го почувства, да живее свободната воля. Мога да кажа какво повелява традицията: Постни гозби с нечетен брой 7,9,11. Сърмички от зелеви листа, бобец, ошав, баклава, тиквеник, орехчета, ябълки… Ястия, които само при споменаване на имената им, те връщат в детските ти години, в бащината къща и мамините манджи. Топлина и носталгия…

Какво ще сложиш на трапезата на Бъдни вечер?

Аз също ще се постарая да приготвя тези български гозби, с надеждата този вкус да се запечати в съзнанието на двете ми деца и те за в бъдеще да продължат традицията.

Какво е хлябът за българина? А за теб?

Няма нищо по-голямо от хляба и никой не е по-голям от хляба. Когато се раждаме, ни посрещат с пита, когато извървим земният си път, ни изпращат пак с пита. Хлябът се нарежда по значимост до Господ. Старите хора са си сваляли гуглите (шапките) пред хляба. Хляб не се хвърля, не се играе с него, защото Господ ще ни спъне краката – така ми казваха моите баба и дядо. Когато хлябът присъства на масата, значи има бъдеще за тази къща. За мен хлябът е светиня.

Би ли ни споделила най-успешната рецепта за питката на Бъдни вечер?

Питката за Бъдни вечер е постна. Замесва се от брашно, вода, сол, 1 ч.л.оцет и 1 ч.л. сода бикарбонат, не се спазват пропорции. По-важно е да се замеси от чисти ръце, от ръце неомърсени от нечисти дела, отрудени ръце. Чист ум, без злоба, завист, корист и очаквания. От чист дух и чиста душа. Аз докато меся тестото, благославям и благодаря за това, че и тази година имам честта и правото да събера около трапезата си най-милите и обичани същества. Нареждам молитви за благополучие и успех, за здраве и сили, за да можем да се справим с всички предстоящи препятствия и задачи. С топлината на ръцете и сърцето си питката е не само питка, а моята Вселенска молба. Издишвам добра мисъл при всяко замесване.

Мисля си за едно изложение за български хляб и български тестени изделия за Великден. Би ли подкрепила идеята с участие?

Аз съм винаги готова. Открита и всеотдайна. Даже сега, в момента, в главата ми изникват бъдещите проекти за пити, погачи и козунаци. Давайте да даваме.

С какво ще ни изненадаш на Базара в неделя, 21-ви в Ларнака?

Оооо ИЗНЕНАДА. Само вкусни и сладки неща. Няма да бъдат нещо не виждано и не чувано, само мога да обещая, че ще е много, много вкусно.

Каква беше 2014-та за теб и за бизнеса ви? Чувства ли се отлива на българи от магазина ви, все пак много хора си тръгнаха от острова?

Трудна година за всички ни. Разделихме се с много приятели, които си тръгнаха, за да търсят по-добър живот. Това несъмнено се отрази и на бизнеса.Но…, горе главите, хубавото предстои. Аз съм хронично болен оптимист. Няма сила или събитие, което може да ме сломи. Ние сме изобретателни, гъвкави, умни и красиви разбира се, няма да се дадем така лесно. Пак ще си послужа с поговорка: Беден човек, жив дявол. Ще се справим!

Какво си пожелаваш в професионален план за 2015-та?

Само хубави неща. И сила, за да издържа на ударите. Естествено ще се радвам много, ако икономиката на острова се подобри, това би означавало, че и ние ще се развиваме по-добре. Но преди всичко се пожелавам здраве, то ми е най-ценно.

А на българите в Кипър?

Нека бъдем по-добри. Да вдигнем високо очите си, стига сме гледали в земята. Има слънце, има небе, има звезди, има тооолкова красота около нас, само трябва да погледнем под друг ъгъл. Стига сме гледали в паничката, портфейла, двора.и т.н.на ближния. Имаме си наше, нека първо него да си оправим и тогава да изправяме кривото на съседа. Аз винаги казвам една приказка: Всички врим в един казан. Нека повече да си помагаме. Бъдете оптимисти. Толкова е хубав живота. И милосърдието трябва да се полива всеки ден с огромна доза любов. Обичам ви. И не забравяйте за магията. Направете така, че чудеса да се случват всеки ден, не само по Коледа. Лесно е, а и по-леко се живее. Бъдете здрави!

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*