Свети Лазар, покровител на Ларнака

Община Ларнака съобщава, че трафикът ще бъде блокиран на някои места на 20 април в Ларнака. Градът празнува Лазарската събота – деня на празника в чест на небесния му покровител.

Властите съобщават, че поради процесията с мощите и чудотворната икона на св. Лазар в събота, 20 април 2019 г. в центъра на града ще се затварят определени улици. Булевард „Атинон“ ще бъде затворен от 13:00 до 22:00 часа, от 16:00 до 22:00 часа около площада Св.Лазар и близките улици, както и част от улица Ерму от кръстовището  „Галилео“ и „Дигени Акрита“, Галилео, Дигени Акрита и Зинона Д. Пиериди, част от улица Константину Калогора (от кръстовището с улица Стадиоу) и Костаки Пантелиди).

В посочените часове тези улици ще бъдат затворени за движение и паркиране.

Свети Лазар е покровител на Ларнака

Православната Християнска Църква посвещава този ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековните писания Лазар живял още 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

Мощите на св. Лазар, които са били държани в Кипър от древни времена, са били изгубени по време на арабското нашествие. През 890 г. в Ларнака е намерен саркофаг с надпис “Лазар, Приятел на Христос”. В тях са намерени останки от човек, който е бил идентифициран като мощите на св. Лазар и с указ на императора на Византия Лъв VI , се преместват в Константинопол. Като утеха за жителите, от които централното правителство взема най-важната светиня, императорът наредил да се построи храм с три купола, днешната църква Св.Лазар.

По време на царуването на франките, църквата напуска католическата църква, а след превземането на Кипър от турците, е превърната за кратко в джамия. През 1589 г. турците продават църквата на православните и там се възобновяват християнските служби (последователно католически и православни). Камбаната, която се възприема като автентична и неразделна част от храма, е построена едва през 1857 година. През 1970 г. вътрешността на храма е пострадала от силен пожар. Но благодарение на ремонтните работи през 1972 г. е открит мраморен саркофаг с човешки останки. Решено е, че не всички реликви през IX век са били отведени в Константинопол, а останките, които са намерени – са част от тялото на Св. Лазар.

Честит празник на града и неговите жители и гости!

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*