Света Анна, бабата на Иисус – Послание за Мъдрост и Любов

 

Вселената празнува днес Анниното зачатие, 

дадено от Бога, защото тя роди родилата не изказано Словото.”

 

Днес оковите на безчадието се развързват,
защото Бог, като чу Иоаким и Анна, повече от надеждата,
явно им обеща да се роди Отроковицата, от която се роди Сам Неописаният,
Който, станал Човек, повели на ангелите да й викат:
радвай се, благодатна, Господ е с тебе.

 

Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. Освен личната си мъка трябвало да понасят и обществения укор, тъй като бездетството, считано за Божие наказание, не се посрещало със съчувствие. С молитва и надежда дошла вестта за дългоочакваната рожба, която ще бъде наречена Мария.

Още от началото на VII век за него има написан специален текст и беседа от св. Андрей Критски –  автор на църковни молитви и химни. В текстовете на това богослужение четем думите, вложени в устата на Анна:

“Радвайте се заедно с мен, всички колена Израилеви! Аз нося рожба до сърцето си. Спасена съм от укора за бездетството ми. Тъй беше угодно на Бога, който чу молитвата ми, излекува болката ми и ми даде каквото сърцето ми желаеше.”

Така преданието е допълнило евангелския разказ, без да му противоречи, като по един естествен и много човешки начин е запазило спомена за семейството на нашия Господ.

Църквата почита света Анна няколко пъти в годината:

На 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета; Богородица и възпоминаваме Нейните родители – свв. Иоаким и Анна,

На 9 декември, днес, когато празнуваме Зачатието на Пресвета Богородица от св. Анна;

На 25 юли – денят на успението (смъртта) й.

 

Честити да са всички, носещи това благословено име! Поздрав за всички с името Анна с една отдавна забравена песен на великия Емил Димитров.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*