Руското ембарго струва на кипърската икономика 13 милиона евро, каза министър Никос Куялис

Министър на земеделието, природните ресурси и околната среда Никос Куялис заяви, че руското ембарго върху продуктите на ЕС струва на икономиката на Кипър досега 13 милиона евро.

В изявления във вторник, министърът заяви, че ембаргото е оказало влияние върху икономиката, по отношение най-вече цитрусови плодове.

Министерството на външните работи, добави той, полага всички усилия, за да бъдат преодолени неблагоприятните последици за кипърските цитрусови производители, засегнати от ембаргото.

Запитан за разширяването на руското ембарго върху нови продукти, най-вече продукти от животински произход, министърът каза, че това развитие реално не засяга Кипър, тъй като острова не е износител на тези продукти.

“Надявам се, че руското ембарго няма да бъде разширено, за да се включат повече продукти”, каза той, добавяйки, че досега, въздействието върху икономиката Кипър е достигнал 13 милиона евро.

Позовавайки се на регистрацията на халуми (традиционно кипърско сирене) като защитено наименование за произход (ЗНП), той заяви, че очаква някои положителни резултати от Европейската комисия до края на годината.

Министърът също бе поканен да коментира победата на Кипър в офертата си да защити халуми като традиционно кипърско сирене в съда в Гърция да бъде наложена забрана на гръцка компания за използване на името, за да продава своите продукти в Гърция и в чужбина.

Той каза, че тази правна битка беше много важна и е послание към всички онези, които незаконно използва търговското наименование “Халуми”.

“Аз се надявам, че много скоро ние ще регистрира халуми като ЗНП и вече няма да има подобни проблеми с компании, които искат да използват това име”, заключи той.

 

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*