Руският военен флот на учения в Кипър

Присъствието на руския военен флот във водите на Кипър няма връзка с ИИЗ на страната и турските провокации. По-скоро е чисто съвпадение. В това ни уверява капитан Константинос Фитирис, командир на JRCC.

ruski-voenni-plavat-kym-siriq-85943

От 20 до 23 октомври руският военен флот провежда учения в източната страна на Кипър и няма връзка с планираните сеизмични проучвания от страна на Турция. Ученията ще се проведат между бреговете на Апостолос Андреас и Сирия, като за провеждането им имат съответните разрешения от кипърските власти. Г-н Фитирис заяви, че това е често срещано явление и такова искане към властите на Кипър е било представено от руска страна.

Ученията на руските бойни кораби включват ракетни тестови стрелби и съвпадат с началото на сеизмичните проучвания в ИИЗ на Кипър от турския кораб „Барбарос”, които са определени да започнат на 20 октомври и да приключат на 30 декември. „Двата случая не са свързани и няма причини за паника”, добави той.

Освен това турските проучвания не се припокриват с областта, запазена от руския флот.

“Това, което е от значение е, че руснаците получиха разрешение от нас, което означава пълно признаване на републиката и статута, както и сътрудничество с нас по въпросите на отбраната”, каза г-н Фитирис. „Анкара не признава Република Кипър и издаде заповед за сеизмични проучвания на турски кораб в ИИЗ на Кипър”, добави той.

Площта по море и въздушното пространство, предназначено за руските учения обхваща около 800 квадратни мили. Фитирос заяви, че пътническите самолети ще бъдат отклонени от този коридор, като потока над тези територии и без това е намалял, поради продължаващите военни действия в Сирия.

Според руската агенция ИТАР-ТАСС, в ученията се включват кораби от руския черноморски флот и от флота на Северно море, включително подводници и десантен кораб.

Източник: Cyprus Mail

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*