Кипър даде съгласие за провеждане на избори за народни представители за НС на 4 април 2021

На 04 февруари 2021г., съгласно указ № 9 на Президента на Република България, ще се проведат избори за народни представители за Народно събрание на Република България.

Съгласно решение на Централната избирателна комисия, извън Посолството на Република България в Кипър могат да се образуват избирателни секции по предложение на не по-малко от 60 избиратели от дадено населено място, които са подали писмено заявление да гласуват.

В тази връзка, посолството на Република България в Никозия се обръща към българските граждани, пребиваващи в Република Кипър, които желаят да упражнят правото си на глас в изборите за народни представители на 4 април 2021 г., да заявяват своето желание чрез подаване на заявление за гласуване извън страната и да правят предложения за разкриване на избирателни секции в различните кипърски градове.

Подаването на заявление за участие в изборите става по един от следните два начина:

– в писмена форма до Посолството на Република България в Република Кипър чрез писмено заявление по образец, утвърдено от Централната избирателна комисия не по-късно от 25 дни преди изборния ден, подписано саморъчно и подадено лично, или чрез писмо;

– чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия.

В случай че не са подали заявление за гласуване извън страната по горепосочените начини, българските граждани, които желаят да гласуват в Република Кипър, в деня на изборите могат да направят това в удобно за тях място и изборна секция в Република Кипър, като попълнят декларация пред секционната избирателна комисия по образец.

Българските граждани, които са подали заявление за гласуване в Република Кипър по посочените начини, служебно ще бъдат заличени от избирателните списъци в Република България и не е необходимо да предприемат други действия.

Допълнителна информация относно изборите, електронното заявление и информация за гласуването в Република Кипър, българските граждани биха могли да получат на официалната интернет страница на Централната избирателна комисия – www.cik.bg, и официалната интернет страница на Посолството.

Адресът на посолството е: Nicosia, 2406, Engomi, 13, Constantinou Paleologou str.

Традиционно, повече от 14-15 години в градовете Никозия, Ларнака, Лимасол, Пафос, Полис и Паралимни се организират изборни секции, за улеснение на българските граждани в Кипър. От публикации в социалните мрежи е видно, че вече във всички градове върви подготовка.

В Никозия в Консулска служба и в  Services Office в Ларнака има разпечатани заявления и желаещите могат да си ги получат от там.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*