Русия и Кипър ще подобрят връзките си

Кипър е в напреднала фаза на преговори с Русия по отношение на подписването на редица споразумения за сътрудничество по време на предстоящото посещение на президента Анастасиадис в Москва.

Коментирайки изявленията на руския посланик Станислав Осаци за вестник “Катимерини”, че руско-турските отношения не са пречка за сътрудничеството на Русия с Кипър, говорителят на правителството Никос Христодулидис каза, че “всяка страна  се опитва единствено да служи на своите собствени стратегически интереси и това е, което Русия прави, това е, което прави и Република Кипър.”

“В този контекст ние сме в напреднал процес на преговори за подписването на няколко важни споразумения и в рамките на следващата седмица ще има по-конкретни изявления и от руска страна и от страна на Република Кипър”, каза той.

Той каза, че дългогодишните позициите на Русия по проблема на Кипър са оценени от Никозия и че в този контекст традиционните връзки между двете страни са безспорен факт.

Що се отнася до позоваването на руския посланик на военното сътрудничество, Христодулидис отново подчерта, че има по-раншно военно споразумение между двете страни, което ще бъдат актуализирано.

То се отнася до материали с военна употреба, които Кипър закупува от Русия и е в  ход диалог за осигуряване на съоръжения за Русия във връзка с руските граждани в района, в случай на инциденти и аварии.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*