Роза Михайлова за Коледния ни Базар „Българска Коледна Магия“

Приятели,

Днес ще ви представя една невероятна дама от Лимасол – Роза Михайлова. Познавам я от първата година, когато дойде в Кипър. Бях тръгнала да купувам торта за рождения ден на първия ми внук, а Роза работеше в една фурна близо до дома ми. Разбирайки, че съм българка, усмихна се, разтича се, надписа тортата и ме изпрати с благопожелания за детенце.

В годините на визите беше рядкост, но изключително приятно да те обслужи българин някъде в магазините. Но, това са спомени, а сега да ви представя Роза, която е следващия участник в инициативата на „Българският Вестник“ в Кипър – първият български базар „Българска Коледна Магия“.

 

Роза Михайлова е на 36 години. Родена в китното градче Елена, вече 9 години живее в Кипър, Лимасол. Работи в сферата на обслужването. Винаги усмихната и сърдечна, дъщеря на прекрасната ни позната от Ларнака – Жана Михайлова.

 

Роза, вие бяхте една от първите, които заявиха желание за участие в нашия Коледен Базар. Какво ще ни покажете в този ден?

Научих за прекрасната инициатива на Българският Вестник в Кипър и се зарадвах, че мога да покажа произведенията си на по голям кръг от хора, за което благодаря на организатора Ева Иванова.

Занимавам се с плетене на аксесоари,като използвам техниката на макраме. В момента изработвам предимно бижута.

Какъв вид бижута изработвате?

Работя с естествени материали. Използвам памучен конец, който е обработен с восък или колосан. Вплитам полускъпоценни камъни, бамбукови орнаменти или мъниста.

Къде научихте техниката „макраме”?

Преди много години, когато бях в училище в 6-ти клас имахме т.н. СИП, изработвахме пана и макрамета за саксии.

Сама ли измисляте моделите или взаимствате идеи от други приложници?

Повечето модели са мое творение и бих казала уникални. Техниката макраме е много разпространена в цял свят и дава много възможности за фантазиране при изработката на всяко едно изделие.

Лесно ли е да се научи тази техника?

Да, лесно е да научиш основните шест възела. Ако си сръчен и имаш търпение, все пак се работи само с ръце и възли.

Сигурно отнема много време?

В зависимост от това което правиш, от вида плетка и от големината на проекта, отнема от няколко часа до няколко дни.

Сложно ли е?

Ами за мене не е сложно, аз се забавлявам и разтоварвам когато плета. А когато погледна крайният резултат, се чувствам щастлива.

Във вашия случай хоби ли е или допълнителна работа?

Започна като хоби и в един момент стана и работа …, да, май така се получи.

Къде предлагате творенията си?

Имам страничка в Facеbook, а и в момента съм в процес на изработване на собствена интернет страница.

Има ли две еднакви бижута в колекцията ви?

Не, старая се всяко нещо да носи своята „душа”

В тези бижута вие вплитате и камъни. Кой е камъкът на 2015-та година?

Навлизаме в една много особена година, според китайския хороскоп.2015-та година е годината на дървената овца, затова основно късмет носи всичко, което е дървено или с дървени орнаменти. Но все пак говорим за камъни, тогава е хубаво камъка ни да е  червен, зелен, кафяви, лилав или с такъв оттенък. Това са късметлийските цветове на дървената овца.

Има ли значение каква зодия е човек, за да вземе „своя” камък?

Всички знаем, че всяка зодия има свои камъни на късмета и е добре да носим положително зареден такъв камък. Но според Фън-Шуй всеки скъпоценен или полускъпоценен камък (минерал) носи своята енергия, която може да е лечебна или зареждаща нашата аура. Затова е хубаво да имаме бижу или просто камък в чантата или в джоба. Всеки сам трябва да реши кой камък е най-подходящ за него/нея в зависимост от желаният ефект.

Радвам се, че се организира това събитие, че се събират творци от целия остров и всеки ще покаже какво майстори. Вярвам, че това ще бъде една изключително полезна среща за нас, приложниците. А за гостите – докосване до фантазията и творчеството на българката. Уверявам ви, всеки ръчно изработен накит има своя „душа“, в която е вплетена частица от нас.

Пожелавам на всички сънародници и  читатели весели празници и силна Нова Година!

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*