Решението за Кипър по-важно от ЕС за Турция

Външният министър на Турция Мевлут Чавишоглу

Турският външен министър Мевлут Чавушоглу е казал, че трайно решение в Кипър е много по-важно за Анкара от отварянето на нова глава в преговорите за ЕС.

В интервю за Daily Sabah, Чавушоглу заяви днес: “Налице е положителна нагласа в Кипър, която трябва да бъде усвоена … По мое мнение, постоянно решение в Кипър е много по-важно от отварянето на нова глава в преговорите с ЕС.”

И добави: “Докато те не си предоставят алтернатива, аз бих предпочел стабилност. Това е въпрос, който продължава вече 50 години … Това положително отношение трябва да продължи. Ние сме по-решителни от всякога в разрешаването на проблема. ”

Мирните преговори за Кипър с посредничеството на ООН, целящи да съберат на разделения остров, започнаха на 15 май след осеммесечно спиране.

В събота сутринта, двамата лидери на общността се разходиха в стария град на Никозия в символична мярка за изграждане на доверие.

В четвъртък президентът Анастасиадис и новоизбраният лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ ще проведат разговори в присъствието на специалния пратеник на ООН Еспен Барт Ейде.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*