Разсекретените архиви: „Гърция предложи да изпрати войски през 1983 г., след обявяването на СКТР”  

Великобритания разсекрети документи, от които става ясно, че Гърция е предложила да изпрати войски в Кипър през ноември 1983-та.

Andreas-PapandreuВъоръжената конфронтация между гръцките и турските войници е била реална възможност още през 1983 г., след като тогавашния гръцкият премиер Андреас Папандреу е направил предложение на тогавашния кипърски президент Спирос Киприану. След това Киприану е отлетял за Лондон за разговори с Маргарет Тачър. Стенограмата от разговора им беше оповестена в рамките на процеса на разсекретяване.

“Ако той (Киприану) прецени, че гръцките войски трябва да отидат в Кипър … и той поиска това … гръцкото правителство е готово да посрещне неговото искане,” се казва в документите.

“Ако тази новина беше изтекла, че гръцкият премиер е предложил да изпрати войски в Кипър – и Киприану след това е трябвало да обмисли предложението, то – той щеше да бъде принуден да подаде оставка”. Тачър е цитирана, че подобно действие би било “много голямо решение” и че “опасностите от военна интервенция трябва да се избягват”.

Джеймс Кер-Линдзи, старши научен сътрудник за политиката в Югоизточна Европа в Лондонското училище по икономика, споделя, че разсекретените документи предлагат поглед върху събитията, след като кипърската турска част на острова се обявява за независима. “Папандреу беше много войнствен, няма съмнение за това, но един военен отговор изглежда много странна реакция. Какво искате да правите с войските – да отидете и да вземе обратно севера или да ги държите в южната част? “Мисля, че Киприану са го използвали, за да увеличи натиска върху Лондон, за да действа и да се лобира при другите страни да не признават Севернокипърската турска република”.
От разсекретените документи се разбира също, че няколко нации се готвят да признаят “Севернокипърската турска република”, което е причинило безпокойство във Великобритания. “Опасенията са достатъчно големи за външният министър от това време, Джефри Хау, който инструктира британските дипломатически мисии да лобират при шест от страните с мюсюлманско мнозинство против признаването на новата държава”. В дипломатическа нота изпратена до британските посланици в Пакистан, Саудитска Арабия, Йордания, Малайзия, Либия и Бангладеш на 18 ноември – ден след срещата Киприану – Тачър – той пише: “Моля, подходете към правителствата, към които сте акредитирани в този момент, че е подходящо да не признават и подкрепят турската република Северен Кипър.”

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*