Гърция получи последен шанс за спасение – споразумение трябва да има до неделя

Атина има едва пет дни, които по думите на председателя на Европейския съвет Доналлд Туск ще са „най-критичните в историята на ЕС“

След извънредната среща в Брюксел Гърция получи още един, последен, шанс да стигне до споразумение с кредиторите си и да избегне „грекзита“ (излизането на страната от еврозоната).

Атина има едва пет дни за това, които по думите на председателя на Европейския съвет Доналлд Туск ще са „най-критичните в историята на ЕС“. 

В неделя лидерите на страните от съюза отново се събират в Брюксел и ако до сделка не се стигне, вероятно това ще е моментът, в който Гърция ще трябва да започне процеса по излизане от еврозоната.

Напускането на зоната на единната валута би било прецедент с неясни последици за паричния съюз на ЕС.

„Не можем да изключим черен сценарий, това е най-критичният момент в историята на ЕС и на еврозоната”, бяха думите на Туск.

„Всички в еврозоната искат да постигнем съгласие, да няма победители и победени. Ако не се споразумеем в срок, преговорите ще бъдат прекратени, възможен е включително най-лошият изход, в това число и банкрут, и срив на банковата система на Гърция“, поясни той.

По неговите думи това е най-болезненият вариант пред гърците, с разностранни отражения, включително геополитически, за цяла Европа.

На заседанието снощи е било решено до четвъртък сутрин Атина да представи своите предложения за преговори по нова спасителна програма. След това бързо ще бъде оценено от ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд дали предложенията са изпълними и приемливи.

Оставаме в готовност да направим необходимото за осигуряването на стабилността на цялата еврозона, допълни Туск.

По материали на БТА

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*