Протест на таксиметровите шофьори в Никозия, Лимасол и летищата

„Сложете край на подигравките, играете си с нашето търпение“ гласи плакат на предното стъкло на такси в Никозия (Снимка: Христос Теодоридес)
„Сложете край на подигравките, играете си с нашето търпение“ гласи плакат на предното стъкло на такси в Никозия (Снимка: Христос Теодоридес)

Трафикът в Никозия, който вече е проблем за хиляди, се влоши в понеделник сутринта с двучасов протест на таксиметрови шофьори в най-натоварените части на града.

Паралелни мерки бяха предприети и в Лимасол и на летищата в Ларнака и Пафос, където се наблюдава двучасова стачка.

Едновременните протести започнаха в 7 часа сутринта, а в Никозия конвой от около 30 таксита потегли от стадиона на GSP до светофара на Калиспера, където спря, блокирайки  автобусната лента за няколко минути.

След това таксиметровите шофьори се отправиха към президентския дворец през авеню Аталаса. Оттам те се отправиха към сградата на Министерството на транспорта.

Полиция придружаваше протестите с цел облекчаване на трафика.

Обяснявайки оплакванията на шофьорите пред CyBC, председателят на асоциацията на градските таксита в Никозия Памбос Августинос каза, че „министерството на транспорта пренебрегна искането ни за среща и отговори едва когато казахме, че ще стачкуваме“.

Основните притеснения на таксиметровите шофьори са объркването при разрешаването им да използват бус ленти и липсата на мониторинг и глоби за нелицензирани „пиратски“ таксита.

Августинос каза, че шофьорите са получили имейл в петък следобед, че от сряда на такситата ще бъде разрешено да използват новата автобусна лента, докато пътуват до Никозия.

Министърът на транспорта Алексис Вафеадес каза в понеделник пред CyBC за своето „разочарование от решението на шофьорите да създават неудобства на обществеността“, заявявайки, че усилията за регулиране на оплакванията вече са в ход и мерките ще бъдат обсъдени в парламента своевременно.

Законопроектът за регулиране на таксиметровите шофьори-пирати в момента е в правната служба, каза той.

Друг представител на таксиметровите шофьори, Динос Константинидес, призова законопроектът да бъде ускорен в парламента и каза, че ако исканията на шофьорите не бъдат изпълнени, те ще предприемат по-драстични мерки след 15 дни.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*