Протест на жителите около летище Пафос

Жителите на село Тими организират днес демонстрация заради плановете на държавата да разширите съседното летище Пафос.

Според ръководителя на общиността Хараламбос Хараламбус, жители на областта са засегнати от писмо, което той е получил от съветника по правните въпроси на Hermes Airport Ltd  Одисеас Френаритис, в което се казва, че предстои отчуждаване на земя в Тими заради разширяването на летището. Отчуждаването е акт на вземане на частна собственост от държавата, за да бъде използвана в полза на обществото.

Hermes вече обяви, че планира да разшири летището и да обнови не само самото летище, но и да разшири операциите във връзка със сигурността.

В писмо до кметството на Тими, изпратено от отчуждаващия орган на Кипър на 7 ноември миналата година, е заявено, че работите ще започнат на 09 февруари [днес] върху земя, която е била отчуждена и това вече е обявено в Държавния вестник на Кипър ,

Хараламбус твърди, че стъпката на Hermes и държавата цели да изтласка жителите, които използват земите си около летището, за да се построят паркинги за пътници, заминаващи и пристигащи на летището.

В интервю за държавното радио днес сутринта, той каза, че неговата община вече пострада от близкото летище и жителите са вече достатъчно ощетени и че те не заслужават “да имат повече тежести от Hermes и държавата”.

Той също така се оплака от шумовото замърсяване, което вече понасят собствениците, живеещи в близост до летището, от самолетите, които излитат и кацат и факта, че много фермери, които работят тези площи не само ще загубят източника си на доходи, но също така не подлежат и на обезщетение.

Някои от протестите ще включват и блокиране на пътя.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*