Протестът срещу мигрантите в Лимасол прерасна в насилие

Хаос в Лимасол, погром и арести

Протестът срещу имигрантите, проведен в Лимасол в петък вечерта, разкри ширещ се екстремизъм, който нямаше никакви притеснения да унищожи всичко пред очите си, и шокиращ провал на полицията да държи ситуацията под контрол.

Районът на Молос бързо се превърна във военна зона с подпалени автомобили и мотоциклети, докато протестиращите хвърляха безмилостно коктейли Молотов в част от града, където членове на обществеността бяха отишли ​​да се отпуснат на брега на морето.

Тринадесет души са арестувани във връзка с насилието, станало в петък вечерта на 01/09/23 в Лимасол, съобщава Cyprus Mail.

Сред арестуваните е човекът, смятан за организатор на протестното шествие срещу мигрантите.

Петима души са съобщили, че са били нападнати по време на нападението.

Полицията съобщи, че около 19:30 часа в петък около 500 души постепенно са се събрали на паркинга на GSO в Лимасол и по-късно са продължили към Молос.

„По време на събитието бяха задържани 12 лица за извършване на различни престъпления. Някои лица нанесоха злонамерени щети на витрини на магазини по крайбрежието, а кофите за боклук бяха запалени“, допълват от полицията.

Със съдебна заповед е задържан още един човек, сочен за организатор на събитието.

По време на инцидентите пет лица са подали сигнал в полицията, че са били нападнати от неизвестни лица, които са ги нападнали.

Всички те са откарани в общата болница в Лимасол, където им е оказана първа помощ и впоследствие са изписани.

Тази сутрин, 2-ри септември президентът Никос Христодулидес свика спешна среща, на която бяха свикани министрите на правосъдието и вътрешните работи, главният прокурор и неговият заместник, началникът на полицията и неговият заместник и началникът на полицейското управление в Лимасол .

От името на изпълнителната власт държавният глава призова парламента в най-кратки срокове да приеме закон за създаване на подведомствено министерство на миграцията.

И Акел, и кметът на Лимасол Никос Николаидес разкритикуваха полицията за действията им по отношение на расовото насилие в петък в Лимасол, когато бяха разбити магазини, хвърлени коктейли Молотов, преследвани мигранти и центърът на града изпадна в хаос .

„Компетентните агенции на държавата трябва да защитават обществената безопасност и ред, човешкия живот и имущество по активен и ефективен начин, както на превантивно, така и на активно ниво“, каза Николаидес.

„Ако не се вземат ефективни мерки, ситуацията ще стане неконтролируема с опасни и непредвидими последици за социалната стабилност. Това, като общество, никога не трябва да допускаме.

От АКЕЛ заявиха: „Правителството и полицията носят непростими отговорности и трябва да бъдат държани отговорни. Защо позволиха на тези групи с качулки да нападат кипърци и чужденци, да разрушават и плячкосват в центъра на Лимасол? Защо отказват да наложат законите срещу организираната реч на омразата и подбуждането към насилие, които са отровили обществото до експлозивни нива в продължение на дни“.

Кметът Николаидес, който посети района на кея, където бяха регистрирани най-големите щети на имоти и превозни средства, каза, че „е напълно неприемливо модерен град да бъде поставен под обсада, да причини щети на стойност хиляди евро на обществена и частна собственост и риск от  загуба на човешки живот.”

Въпреки, че полицията знаеше поне от предния ден за планирания протест и след седмица на насилствени инциденти в Хлоракас, служителите, разположени в Лимасол, бяха шокиращо зле в справянето със ситуацията.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*