Проектът за манастира Апостолос Андреас стана възможен “благодарение на взаимното доверие”

Първата фаза от работата по възстановяване на манастира Апостолос Андреас ще бъде завършена след 19 месеца в според ръководителя на проекта Тициана Зенаро, която отдава  постигнатия напредък на “взаимното доверие между всички участници.”

Зенаро беше начело на делегация от кипърски гръцки и кипърски турски журналисти, които направиха обиколка на обекта вчера и бяха информирани за постигнатия напредък при възстановяването на манастира.

Възстановяването започна преди два месеца, ръководено от офисите на ПРООН в Кипър, в сътрудничество с Партньорство за бъдещето (UNDP-ТПВ) и улеснено от Техническия комитет по културното наследство.

Кипърският гръцки ръководител на техническата комисия Такис Хаджидеметриу заяви пред репортери, че проектът е възможно само чрез “общата борба и взаимно уважение.”

“Чрез култура можем да положим здрава основа за бъдещето на острова и да покажем на всички какво могат да постигнат кипърските гърци и кипърските турци “, каза той.

Неговият кипърски турски колега Али Тунджай също заяви, че проектът е свидетелство за това, което кипърските турци и кипърските гърци биха могли да постигнат, когато работят заедно.

“Това е културен обект от изключителна важност. Апостолос Андреас не важен само за кипърските гърци. Той е също толкова важен и за кипърските турци и за останалата част от света “, каза той.

Архитектът и експерт реставрациите Диомидис Мириантеас от университета в Патра наблюдава работите по възстановяването.

Организацията на обединените възложи възстановяването на манастира на кипърската гръцка фирма “Fixico Constructions” за и на кипърските турци “Yakup’s Company, Tel-Za Construction Ltd”, които спечелиха търга

Запитан за състоянието на манастира, Мириантеас каза, че въпреки че е бил изоставен през 1974 г. и се оставя на елементите, структурно манастирът е запазен с изключение на камбанарията.

“Манастирът е бил силно повреден от външната страна, особено частите от дялан камък. Някои петна, които бяха набързо фиксирани с бетон трябва да бъдат отстранени и възстановени правилно “, каза Мириантеас, добавяйки, че подът на манастира ще бъдат подновен изцялол Архитектът отдава силната корозия в металните  части на манастира на близостта му до морето.

След възстановяването, архитектите също ще оценят качеството на земята и ако е необходимо ще предприемат всички необходими мерки според кипърския турски архитект.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*