Програмата за Скрининг тест за рак на дебелото черво е спасила 92 живота

Доброволният скрининг тест за ранно откриване на рак на дебелото черво, извършен в община Ларнака е помогнал за спасяването на 92 живота, каза министър на здравеопазването Джордж Памборидис.

„Този скрининг тест започна през 2013г. в отговор на препоръките на Европейския парламент, за засилване превенцията”, каза Памборидис.
Той добави, че ракът на дебелото черво е третият най-често срещан вид рак при мъжете и жените в Европа и втори при смъртните случаи, свързани с рака. Ракът на дебелото черво също така има изключително висок процент на излекуване, достигайки 90% в случаите, когато заболяването се диагностицира навреме. Въпреки това, той рядко проявява симптоми, освен в последните етапи.

Тази пилотна програма е изпълнена досега в общините Атиену, Арадипу, Менео-Дромолакша, Кити, Терсефану и Перволя.

Първите резултати от оценката на програмата изглеждат много обнадеждаващи: 92 случая са били открити с предраково или раково състояние, което означава, че 92 души са били спасени. „Помислете, колко много още човешки животи могат да бъдат спасени, ако превенцията стане част от нашата култура”, каза Памборидис.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*