Премиерът на Люксембург се омъжи

Премиерът либерал на Люксембург Ксавие Бетел се омъжи в петък за приятеля си, няколко месеца, след като законът, разрешаващ хомосексуалните бракове, влезе в сила в страната. Така Бетел става първият омъжен хомосексуален лидер в Европейския съюз.

Ксавие Бетер и Готие Дестене

42-годишният премиер съобщи още през август 2014 г. за намерението си да се омъжи за Готие Дестене, белгийски архитект, с когото подписа граждански съюз през 2010 г., пише lexpress.fr. “Той ми предложи и аз казах “да”, заяви тогава Ксавие Бетел пред в. “Лос Анджелис Таймс”.

Всъщност Ксавие Бетел не е първият европейски премиер, който сключва хомосексуален брак. Исландската министър-председателка Йохана Сигурдардотир, която е на власт от 2009 г., се ожени за приятелката си през 2010 г. Тогава обаче Исландия не бе член на Европейския съюз.

Сватбата на 42-годишният ръководител на правителството на Великото херцогство Люксембург Ксавие Бетел и 36-годишният Готие Дестне се проведе на 15 май, петък, в кметството на град Люксембург. На пресата не беше позволено да отрази церемонията. Както заяви един от приятелите на Бетел, двойката иска “всичко да премине в топла и позитивна атмосфера, без излишна публичност, но символиката на сватбата не може да бъде скрита.”

Посрещнати от десетки доброжелатели извън кметството след частна церемония, двойката, в тъмни костюми и вратовръзки, помаха на тълпата. Бетел, либерал, чийто избор преди 18 месеца сложи край  на десетилетия консервативно управление на Жан-Клод Юнкер, който сега оглавява Европейската комисия в Брюксел, в традиционно католическата страна, прегърна Дестене и каза: “Люксембург може да даде пример”

Министър-председателите от ЕС Шарл Мишел, 39, от съседна Белгия, и Таави Ройвас от Естония, 35, присъстваха на гражданската церемония, проведена в Люксембург.

“Дойдох на сватбата на един приятел. Това е велик момент за него и аз трябваше да присъствам “, каза Мишел за белгийското радио RTBF.

Бетел, адвокат по образование, публично обяви, че е гей в радио шоу преди седем години.

“Аз не съм се събудил една сутрин с мисълта: “Хей, аз съм гей”, каза  Бетел в телевизионно интервю през 2013 г. “Когато чуя хора казват, че сме болни, това не е избор.”

След края на сватбената церемония бе планиран прием за 600 души, на който се очакваше да присъства и белгийският премиер Шарл Мишел.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*