Преименуването на улица в Ларнака предизвика смут

Преименуването на улица “Пиале Паша” в Ларнака подклажда спор с опозиционната партия АКЕЛ, описваща този ход като “незаконно решение”.

Решението за преименуването на “Пиале паша”, известна забележителност в крайбрежния кипърски турски квартал в Ларнака, е взето от кмета на Ларнака Андреас Луруджатис, без одобрение от общинския съвет, според изявление от АКЕЛ.

Булевардът бе избран да получи ново име, това на покойния Тасос Мицопулос, който беше министър в кабинета на президента Анастасиадис и беше широко уважаван от политиците и обществеността. Мицопулос почина на 48 години, когато получи мозъчен аневризъм в кабинета си миналата година.

Компромисното решение да се преименува само една част от “Пиале Пеше” вместо цялата улица, все още се възприема като стъпка срещу кабинета и държавната политика, която е за запазването на имената на улиците в турските квартали на градовете в Кипър, според партия АКЕЛ.

АКЕЛ призова кмета на Ларнака да преразгледа решението си, така че общинският съвет да може да го обсъди и да вземе решение за по-достоен начин да почете паметта на Мицопулос.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*