Президентът осъди нападенията срещу кипърските турци по време на протестите по случай 15 ноември

Двама кипърски турци бяха ранени в понеделник, след като са били нападнати в колите си от учениците по улиците, които протестирали срещу обявяването отцепилата се северна част за независима, съобщиха от полицията.

Според доклади, нападенията са извършени от членове на най-дясната група ELAM.
Демонстрациите по случай 15 ноември бяха отложени за понеделник.

Полицията съобщи, че е имало три отделни инцидента в Никозия. Двама кипърски турци са били приети в болница – единият с нараняване на областта на главата около очите, а другият е наранен по гърдите. Полицията не може да даде повече подробности за състоянието им. Два от случаите са докладвани на властите.
Полицията съобщи, че инцидентите са се случили между 11 и 13:00. Първият е станал на кръстовището на светофарите Милано и Енгоми. Ученици са нападнали кола с кипърските турци. Но шофьорът не пожелал да подаде жалба и е бил ескортиран от полицията до кръстовището на Агиос Дометиос.

Вторият инцидентът се е случил на улица Хитрон. Баща и син са били нападнати в колата им от група ученици, хвърлящи камъни. Бащата е контузен и колата е повредена, съобщиха от полицията.
Третият случай е станал на Грива Дигени. Няколко души са били разпитани, но не са извършени никакви арести.
Инцидентите бяха незабавно осъдени от президента Никос Анастасиадис, който назова извършителите като глупави хора, които направиха лоша услуга на усилията за решаване на кипърския проблем. Президентът заяви, че държавата няма да толерира подобно поведение от изолирани или малцинствени групи, които се позовават на псевдо патриотизъм, с цел разделяне на страната.
Президентът Анастасиадис се извини на кипърските турци, като каза, че инцидентът не отразява по-голямата част от кипърските гърци.
„Изразявам своите най-дълбоки съжаления и извинения на нашите кипърски турски сънародници за днешния неприемлив инцидент, който не отразява чувствата на преобладаващото мнозинство за мирно съвместно съществуване и обнадеждени перспективи за бъдещето ни”.

Кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ заяви, че извършителите на нападенията трябва да бъдат арестувани и подведени под отговорност. „Това поведение не допринася за процеса на преговори по никакъв начин”, каза той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*