Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше на еднодневно посещение в България

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна днес на еднодневно посещение в София. В Министерския съвет той разговаря с премиера акад. Николай Денков и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, след това проведе среща и с държавния глава Румен Радев. Срещна се също и с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

В София Володимир Зеленски и акад. Николай Денков подписаха съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна. Беше подписан и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката от министрите на енергетиката на двете страни.

В изявление след срещата президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на България за подкрепата и защитата на украинските хора. Той каза, че е помолил България да вземе участие във възстановяването на Украйна, в образователната и екологичната сфера.

След срещата в Министерския съвет, президентът на Украйна беше приет от държавния глава Румен Радев.

„Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите от тази жестока война, която бушува и в момента“, каза Румен Радев. Българският президент подчерта, че страната ни е подала ръка на хиляди граждани от Украйна в първите месеци на войната. Държавният глава обърна внимание на подписаната по-рано в Министерския съвет декларацията за евроатлантическата интеграция на Украйна. По думите му това е важна стъпка в развитието на отношенията между двете държави, но посочи, че не приема предоставянето на въоръжение и боеприпаси, особено от резервите на българската армия. „Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение“, каза Радев и добави, че все повече оръжие трудно води до такова решение.

Относно ускорената европейска интеграция на Украйна в Европейския съюз (ЕС), Радев заяви, че в негово лице тя е била подкрепена. Българският президент подчерта, че Украйна има своето място в ЕС. Той посочи, че трябва да се мисли за Украйна, но и за това в бъдеще как тази война се отразява на Европа, защото помощта на Европа, по думите му, ще е изключително важна за възстановяването на Украйна. 

При посещението си в София президентът на Украйна се срещна и с представители на политическите сили, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Председателят на Народното събрание Росен Желязков също се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски.

От „Възраждане“ и БСП не проведоха срещи с президента на Украйна.

“Българският интерес беше продаден три пъти за един ден”, коментира пред медии в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ българският национален интерес диктува да имаме собствена ядрена централа и по-евтин ток за икономиката и за домакинствата, без да гледаме геополитически на този въпрос. „Българският национален интерес диктува също да имаме боеспособна и въоръжена българска армия. И това беше продадено днес, защото се взе решение да се опразнят всички складове на Министерството на отбраната и на българската армия от боеприпаси и да бъдат продадени на чужда държава“, добави Нинова. Тя отбеляза също, че подкрепата за членство на Украйна в НАТО означава засилване на напрежението и риск от увеличаване на военните действия в Черно море.

По време на днешната визита на Володимир Зеленски в България, парламентът подкрепи членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия. Освен това депутатите възложиха на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“.

Източник: БТА

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*