Президентът на Кипър в словесна престрелка с британски дипломат

Президентът Никос Анастасиадис в неделя атакува британския върховен комисар Рик Тод заради изявлението му относно предполагаемата изолацията на кипърските турци.

Президентът каза, че за момента е необходима деликатност и всякакви неуместни твърдения трябва да се избягват.

Реакцията му дойде, след като пратеникът на Великобритания Рик Тод каза в интервю за “Катимерини”, че пряката търговия с кипърските турци е една от целите на Европейския съюз.

Тод също каза, че това е политика, приета единодушно от ЕС след 2004 г., но президентът Анастасиадис контрира, че съществуващите правни решения трябва да бъдат проучени по-внимателно.

Анастасиадис звучеше раздразнен и от друго изявление от Тод по отношение на предстоящото споразумението за отбраната между Русия и Кипър.

Дипломатът по-рано каза, че Кипър сам решава относно отношенията си с Москва, но и посочи общата позиция на ЕС по отношение на Русия.

Кипърският президент подчерта, че Никозия никога не се е намесвала във външната политика на британското правителство и че Кипър е суверенна държава, която взема самостоятелни решения.

Той добави, че споразумението за отбрана, което ще бъде подписано в Москва по-късно този месец, е старо и практически само ще бъде обновено с евентуално предоставяне на  някои съоръжения, което Кипър предоставя и на други страни, включително на Великобритания.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*