Президентът Анастасиадис се срещна с Путин

Решението на Русия да проведе военноморски учения във водите на източната част на острова в понеделник, в деня, в който Турция възнамерява да изпрати своя изследователски кораб в кипърски офшорни блокове, не е случайно, каза миналата седмица говорителят на правителството Никос Христодулидис.

В интервю за общественото радио и телевизия от Милано, Христодулидис каза: “Нищо не е случайно в политиката.”

Той направи този коментар, след като президентът Никос Aнастасиадис се срещна с руския президент Владимир Путин късно в четвъртък по време на срещата Азия-Европа (ASEM) в Милано.

Двамата лидери седяха един до друг за два часа по време на официална вечеря дадена от италианския президент, настоящ ръководител на ротационното председателство на ЕС.

Според Христодулидис, двамата мъже са имали широка дискусия за отношенията между ЕС и Русия, двустранните отношения и кипърския проблем, с акцент върху решението на Турция да издаде NAVTEX, решението за сеизмични проучвания в изключителна икономическа зона (ИИЗ) на Кипър за , в резултат на което Aнастасидис спря мирните преговори.

“Президентът Путин потвърди руската позиция по принцип по отношение както на решението на кипърския проблем и неотменимото право на Република Кипър да използва природните си ресурси в рамките на нейната изключителна икономическа зона, и характеризира всяко нарушение на суверенните права на Република Кипър като неприемливо”, каза говорителят в писмено изявление.

Двамата лидери са имали “много добра дискусия”. Путин е добре запознат с това, което се случва в изключителната икономическа зона на Кипър по отношение на безпрецедентно решение на Турция да обяви сеизмични изследвания.

“Той знаеше за позициите на Никозия в рамките на ЕС във връзка с разискванията относно санкциите срещу Русия”, каза Христодулидис във връзка с усилията на Кипър за забавяне на широкообхватните санкции срещу Москва в рамките на Европейския съвет заради събитията в източната част на Украйна.

Ученията на руския флот в рамките на четири дни ще се проведат района на  Никозия за полетна информация на (FIR) в затворен сектор, простиращ се от крайбрежните води на нос Апостолос Андреас в окупираната североизточна част до бреговете на Сирия.

A освен това съвместно учение на Кипър и Израел за издирвателни и спасителни операции  във въздушното  пространство на Кипър е насрочено за следващия вторник.

Aнастасиадис бе подложен на остри критики миналата седмица за своята прозападна политика. Опозиционните партии заявиха,         че това е за сметка на традиционните отношения с Москва, която винаги е била готова да помогне на Кипър.

Осъждането от страна на опозицията се засилва, след като САЩ реагира доста вяло на намерението на Турция да сондира за газ южно от острова, на един хвърлей от бреговата ивица на Лимасол.

В кулоарите на срещата на върха на ASEM, Aнастасиадис също проведе отделни срещи с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и италианския премиер Матео Ренци.

Дискусията бе фокусирана върху намерението на Турция да наруши суверенните права на Кипър в момент, когато ENI-KOGAS е в процес на проучвания в рамките на концесията в своя офшорен блок 9.

По време на срещите, суверенните права на Кипър се потвърдиха, както и необходимостта от непрекъснато проучване в нейната изключителна икономическа зона.

Говорителят каза, че всички събеседници на президента са реагирали много положително. “Никой не оправдава намеренията на Турция. Още повече, че тези държави са особено чувствителни за това, което се случва в източната част на Средиземно море. Те са по-загрижени от скандинавските страни, можете да разберете защо. “Така че руските военноморски учение” не са случайни в контекста на турските действия.

 CM

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*