Президентът Анастасиадис обяви по-строги мерки за справяне с кризата

Ограничения за влизане в Кипър, училищата остават затворени до 10 април

В обръщение към кипърския народ тази вечер, президентът на Кипър Никос Анастасиадис обяви новите мерки, които правителството ще предприеме във връзка с органичаването на заразата с коронавируса.

Ключовите моменти са забраната на определени групи граждани да влизат в Кипър, а училищата ще останат затворени до 10 април. Търговските дейности не са засегнати.

Ето какво се казва още в изявлението на президента:

“Скъпи сънародници,
наясно съм със силните чувства на безпокойство и несигурност, които всеки от вас изпитва в резултат на бързото разпространение на новата епидемия, която засяга безогледно цялото човечество. Ето защо тази вечер на кипърци или постоянни жители в Република Кипър искам да предам решимостта на правителството да продължи да предприема необходимите мерки за минимизиране на последствията от кризата. Защитата на общественото здраве на нашите съграждани е основен приоритет, като същевременно се гарантира икономическото оцеляване на нашите служители, малкия и среден бизнес и уязвимите групи от населението.

…………………………………………………………….

За тази цел Министерството на здравеопазването предприе първите стъпки на 23/1/20 г. със строг контрол върху пристигащите от Китай.

На 28/2/20 г. Министерският съвет реши да активира Националния център за управление на кризи, да прекрати функционирането на 4 пропускателни пункта за по-ефективен контрол на транзита и да регистрира правителствени квартири или къмпинги, които, в случай на пандемия, ще са необходими за изолиране на предполагаеми вирусоносители.

Впоследствие и в резултат на влошаването на ситуацията, Министерството на здравеопазването издаде на 6, 9, 10 и 12 март актуализирани директиви с класификация на риска по държави и мерки, свързани със задълженията на пътниците.

На 11/3/20 г. Световната здравна организация класифицира коронавируса като пандемия, което показва неконтролираното разпространение на вируса и необходимостта от по-строги мерки.

…………………………………………..

Обръщам се към родителите и ги каня да осъзнаят, че не е моментът за релакс или задоволяване на желанията на децата. Време е за строгост.

Обръщам се към младите хора и ги призовавам да разберат, че дисциплината и мерките са важни и “това не ни засяга” е особено опасна илюзия. Рисковете, които поемате са не само за вас самите, но и за вашите близки, братя, родители, баби и дядовци.

Към всички наши сънародници, независимо дали пребивават в чужбина или в Кипър, апелирам да избягват ненужното пътуване.

………………………………………………..

Ето защо искам да бъда ясен: никой не е над закона и не може да бъде изключен от прилагането на всички мерки, което се предприемат.

Сънародници, Световната здравна организация обяви, че Европа е в центъра на пандемията. В Кипър са регистрирани 19 случая в свободните и окупираните райони през последните четири дни. Знам, че мерките, които се предприемат, влияят и нарушават ежедневието на всички нас. Но няма друг избор.

За тази цел и в допълнение към вече предприетите мерки правителството реши:

А. От първите часове на 15 март и за период от 15 дни се забранява влизане в страната на всеки гражданин – независимо от националността – който не попада в една от следните категории:

● Кипърски граждани.

● Постоянно и легално пребиваващи граждани на други страни в Република Кипър.

● Граждани на държави, които са в определена дипломатическа служба или мисия съгласно двустранни или международни конвенции.

В. Спирането на учебните занятия в държавни и частни училища в страната се удължава до 10 април.

По време на спирането на функционирането на държавните училища, компетентното министерство на образованието ще осигури покриването на образователната програма. ”

По-нататък с речта си президентът Анастасиадис спомена и проблема с презапасяването с хранителни продукти, като спомена, че то е абсолютно неопправдано, тъй като магазините няма да се затварят и вносът на храниителни продукти няма да бъде преустановяван, особено на такива от първа необходимост.

И накрая държавният глава благодари на всички, които работят за овладяването на кризата – държавните институции, на социалните партьори и особено на медиците.

Напомняме, че колко бързо това положение ще приключи зависи от всички нас – от това колко социално отговорни ще бъдем в спазването на предприетите мерки за ограничаване на заразата и справянето с критичната ситуация.

Бъдете здрави!

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*