Предстои плавно увеличение на възрастта на учениците

Кой родител не изпитва притеснения, изпращайки за първи път детето си на училище?!? До тази година стотици деца тръгваха в първи клас, ненавършили още 6 години. Предстоят обаче промени.

Кабинетът на министрите на Кипър реши през следващите няколко години постепенно да повиши възрастта, при която децата да могат да започват да учат в начално училище (dimotica), до шест години. Тази стъпка беше взета предвид факта, че според изследванията, по-малките деца по-трудно да се адаптират към началното училище.

Според Министерството на образованието, от 2020-2021 учебна година, децата, които отиват в първи клас, трябва да са навършили пет години и десет месеца, два месеца повече от сега. През учебната 2021-2022 година в първи клас ще бъдат допуснати само онези, които до 1 септември ще бъдат на шест години.

По същия начин ще бъдат променени възрастовите изисквания на децата, които отиват в подготвителното училище (продимотики).   До 1 септември 2021 г. те трябва да са навършили пет години.

Както се посочва в официалното изявление на Министерството на образованието, тази промяна ще се отрази положително на образователния процес.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*