Преговорите за Кипър се движат “в грешна посока”

Специалният пратеник на ООН изрази мнение пред журналисти преди минути, че замразените преговори за обединение на етнически разделения Кипър, се “движат в погрешна посока” на фона на спора за правата за търсене на газ в офшорното пространство.

Еспен Барт Ейде каза това след разговорите с президента Никос Анастасиадис тази сутрин и подчерта растящате си загриженост заради продължителната безизходица и неяснотата по въпроса кога ще бъдат възобновени преговорите.

Кипър бе разделен през 1974 г., когато Турция нахлу след преврат, насочена към съюз с Гърция. Турция не признава Кипър като държава и настоява, че няма да позволи едностранното търсене на нефт и газ за сметка на отцепническите кипърски турци от международно признати кипърските гърци.

Президента Анастасиадис спря преговорите през октомври миналата година, когато Турция обяви, че планира да се проведе изследвания в кипърски териториални води, за които кипърското правителство беше дало лиценз на  други фирми, които да извършат сондажи. (AP)

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*