Правителството ще помогне на пострадалите от наводненията

Това заяви вътрешният министър Сократис Хасикос, след наводненията, станали на острова наскоро, особено в Ларнака през уикенда.

Говорейки за държавното радио, Сократис каза, че държавата “напълно възнамерява да компенсира тези, които са били засегнати от наводненията”, добавяйки, че настоящата икономическа криза, обхванала на острова,  „няма да бъде пречка”.

Хасикос ще разговаря днес с финансовия министър Харис Георгиадис в понеделник, за да се търсят пътища за разработване на пакет от помощи за всички онези, които са претърпели вреди от последните наводнения.

Междувременно кметът на Ларнака Андреас Луруджатис каза пред репортери по-рано днес, че около 35 възрастни хора и 15 деца са били настанени в различни хотели заради нанесени щети на домовете им по време на наводненията. Смята се, че броят на хората, принудени да напуснат домовете си, е много по-голям, добави кметът, като много от тях са били принудени да останат при приятели или роднини.

Вчера управата на Ларнака пресметна щетите от проливните дъждове, които заляха града предишния ден, причинявайки наводнения, спиране на електричеството и общ хаос.

Безпрецедентната силна буря в Ларнака блокира хора в колите им, наводнени помещения, затворени бяха пътища, автомобили бяха пометени от придошлите води и доведе до режим на тока в различни части на града.

Полицията и пожарната бяха  претоварени с аварийни ситуации и се наложи да се търсят подкрепления от други области.

Противопожарната служба е работила в неделя без почивка и действията и са били  подпомогнати от екипи на Гражданска защита и и службата по почистване на община Ларнака.

До неделя сутринта противопожарната служба е получила повече от 200 обаждания и седем екипа все още работят за изпомпване на вода от наводнени помещения, основно от мазета.

PhN

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*