Министърът на земеделието на оглед на щетите от вчерашната буря

Министърът на земеделието Костас Кадис и служители на неговия ведомство посетиха Френарос, Сотира и Дериния днес, за да оценят щетите, причинени от опустошителните дъждове и градушки, които  унищожиха буквално за минути много култури в неделя.

Според Янакис Габриел, кмет на Фамагуста, който обходи още вчера района, картофените насаждения са унищожени напълно.

„Очакваме Министерството на земеделието незабавно да опише щетите, така че обезщетението да бъде изплатено незабавно. Това ще позволи на производителите на картофи да засадят отново през ноември“, добави той.

Министърът на земеделието заяви, че подобрената застрахователна система означава обезщетение за повече култури, отколкото в миналото.

„Земеделските производители трябва да подадат молбите си за помощ и ние ще ги подкрепим“, каза той.

Междувременно правителството ще направи всичко възможно, за да даде някаква помощ възможно най-скоро.

Пожарната служба е била повикана 75 пъти, за да помогне при проблеми, причинени от обилните дъждове в неделя, 73 от които в област Никозия. Бурята и проливните дъждове подчертаха за пореден път инфраструктурните слабости в много райони. Наводнени са домове, магазини, мазета, а на много места канализацията е запушена и не позволява оттичането на водата.

В Никозия пътни участъци в районите Лакатамия и Строволос бяха спрени заради наводнения, докато мостът на улица Александруполеос в Строволос беше затворен, защото реката преля.

Още по-силни дъждове се очакват през следващите няколко дни.

Днес/понеделник, в следобедните часове се очаква ниска облачност и гръмотевични бури и дъждове в планините, вътрешността и южното крайбрежие.

Прогнозата е, че температурите ще достигнат 31С в област Никозия, 28C в крайбрежните райони и 23C в по-високите планини.

Вечерта температурите ще паднат до 16С в повечето райони и до 10С в района на Троодос.

Вторник, сряда и четвъртък ни очакват приблизително същите температури и много дъжд.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*