Правителството предоставя достъп до Gesy за чужди граждани без документи

В сряда кабинетът се съгласи с временни мерки, които да позволят достъп до услугите на националната здравна схема (Gesy) на онези бенефициенти, които не са могли да се регистрират по причини, свързани с разрешения за пребиваване и гражданство.

В месеците, предхождащи стартирането на Gesy, в събота стана ясно, че някои групи чужди граждани, пребиваващи в Кипър, не са могли да се регистрират като бенефициенти поради липса на или неадекватни лични документи.

За да разреши временно въпроса, докато необходимите документи бъдат издадени от гражданския регистър, кабинетът реши да предостави достъп до услугите на националната здравна схема за определени групи граждани, пребиваващи в РКипър, като разходите ще бъдат поети от държавните здравни служби (Okypy).

До 31 август или до издаването на необходимите документи кабинетът се съгласи да разреши достъп до Gesy на онези членове на обществото, които притежават медицински карти, но нямат кипърско гражданство.

Членове на тази група включват лица, предимно възрастни, които имат медицинска карта и кипърска лична карта, но не и кипърско гражданство и не могат да се регистрират в Gesy, тъй като техният документ за самоличност се счита за невалиден от гражданския регистър.

Тези, които очакват да получат статут на постоянно пребиваване, както и новородени и деца, които са родени в Кипър от чужди граждани, и които притежават акт за раждане, но не и необходимите разрешения за пребиваване, също са включени в тази група.

Достъпът до Gesy беше предоставен и на членовете и семействата на гръцката военна сила в Кипър, Eldyk, а Okypy ще поеме разходите за неопределено време.

Кабинетът също така се съгласи да позволи на Okypy да поеме разходите за здравни услуги за граждани на трети страни, които имат разрешение за работа, но все още не са издали разрешение за пребиваване.

Разходите се поемат от Okypy до издаването на разрешението им за пребиваване или до адаптиране на софтуера Gesy, за да се позволи регистрацията на тези лица като бенефициенти.

Всички българи, които до момента не успяха да се регистрират, могат сега да го направят по силата на това разрешение, дадено от правителството на Република Кипър.

Източник: CyMail

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*