Правителството планира спиране на отбива /”наказанието” за ранно пенсиониране

Ще бъде изготвено предложение на правителството за спиране на удръжките от 12 процента за ранно пенсиониране след приключване на проучване в края на септември в министерството на труда, каза министър Янис Панайоту във вторник, представяйки свършената работа през първите шест месеца, откакто той е поел кормилото.

В сегашния си вид законоустановената възраст за пенсиониране в Кипър е 65 години, но има и възможност за ранно пенсиониране на 63 години с последващо пожизнено приспадане от 12 процента от месечната им пенсия – отдавнашен спор за синдикатите и работническите групи.

От 1993 г. хората, които са правили социалноосигурителни вноски в продължение на 33 години, можеха да се пенсионират на 63 години, но Панайоту обясни, че намалението е установено през 2012 г. като част от преговорите на тогавашното правителство с Тройката, за да се гарантира, че ранното пенсиониране няма да засегне фонда за социално осигуряване.

Още през юли Панайоту каза, че времето и продължителността на вноските на пенсионерите в социалноосигурителния фонд ще се считат за „централен параметър“, определящ дали хората ще се пенсионират стандартно на 65 години или ранно пенсиониране на 63 години.

Той добави, че намира за „интересно“ факта, че значителен брой работници, дори със съществуващата пенсионна корекция, избират да се пенсионират ранно на 63 години.

Панайоту обеща, че министерството ще депозира пенсиите на хората в рамките на един месец, след като подадат молба за такава, вместо пет до шест месеца, които в момента са нужни за оценка.

Министърът каза, че през 2023 г. всички работещи, които кандидатстват за пенсиониране, ще започнат да получават пенсията си от месеца непосредствено след навършване на пределната възраст за пенсиониране.

„От края на септември 2023 г. работниците, които се пенсионират на 65 години (и съставляват 30 процента от пенсионерите), ще започнат да получават пенсия един месец след навършване на 65 години. От края на декември 2023 г. работниците, които се пенсионират на възраст от 63 (и съставляват 70 на сто от пенсионерите) ще започнат да получават пенсия един месец след навършване на 63 години“, каза той.

Според министъра ускоряването на процедурите ще облагодетелства стотици пенсионери през следващите няколко седмици, от което ще се възползват около 10 000 пенсионери годишно, така че нито един гражданин да не остане без доход при пенсиониране.

Подадените заявления за изплащане на законова пенсия през 2021 г. достигнаха 10 257, през 2022 г. те достигнаха 11 425, а през 2023 г. до момента са подадени общо 7861 заявления, докато през 2022 г. средното време за разглеждане варира между пет и шест месеца.

Министърът допълни, че компютъризираната система на КСО е технологично обновена, така че съществуващата информация, която е налична вътрешно, автоматично да се използва за изчисляване на размера на пенсиите, като по този начин е възможно навременното изплащане на първата вноска.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*