Правителството и Chevron постигнаха споразумение за газовото находище “Афродита”

Министърът на енергетиката Георгиос Папанастасиу
Министърът на енергетиката Георгиос Папанастасиу

Правителството и Chevron се споразумяха за условията за разработване на газовото находище „Афродита“ в блок 12 на изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, съобщи министерството на енергетиката в петък.

Преговорите се водят между правителството и компанията, която управлява експлоатацията на „Афродита“, през последните няколко месеца, след като правителството първоначално отхвърли предложените изменения, представени от компанията.

„Следователно, с вече постигнатия консенсус, страните засилват дискусиите през следващите седмици, въз основа на договорения план за развитие и производство, за взаимноизгодна експлоатация на запасите от природен газ в „Афродита“, се казва в съобщение на министерството.

Въпреки че подробности за споразумението не бяха публикувани от министерството или компанията, стана ясно, че двете страни са се споразумели за плаващото производствено звено (FPU), чието създаване правителството настояваше.

Говорейки пред CyBC, министърът на енергетиката Георгиос Папанастасиу каза: „Беше постигната печеливша ситуация“. Той добави, че е въпрос на време да бъдат взети окончателните решения за експлоатацията на газа в Афродита, но това може да отнеме няколко дни или може би седмици, докато решенията бъдат взети.

„Целта остава да имаме природен газ от Афродита до края на 2027 г.“, каза той.

Открито през 2011 г., находището на Афродита съдържа приблизително 4,5 трилиона кубически фута възстановим газ. Chevron е оператор и партньор с 35 процента в полето, заедно с Shell (35 процента) и израелската фирма NewMed Energy (30 процента).

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*