Почина дядо Добри – живият светец, посветил се на човечността

След кратко боледуване, на 103 години почина дядо Добри.

Днес се извършва поклонение в църквата на родното му село Байлово. А погребението му ще е в четвъртък.

Роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война.
При една от бомбардировките над София ,снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух.
През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат “Светецът от Байлово”.
Заради лишенията, на които се подлагаше, силната вяра в доброто, чистите си и искрени действия, и надеждата, която даваше на отчаяните, възрастният старец бе изключително уважаван и почитан от хората.
Дядо Добри е един от най-големите частни дарители на български православни храмове. Макар че живее изключително бедно, през живота си е дарил над 80 000 лева, събрани от лични средства и от средства, предоставени му от щедри хора.
През 2009 г. дарява 35 700 лв на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” – най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на храма.

Отиде си още един от Ангелите на България!

Дълбок поклон!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*