Помощ, ГЕСИ

Как ще работи новата система за здравеопазване в Кипър?

Системата за регистрация за личен лекар в Кипър създава затруднения на гражданите още от първия си ден. Първите дни се чуваха коментари, че сайта не е активен, а в момента стотици граждани, попълнили заявления за регистриране при конкретен лекар, получават обаждания от съответния лекар, че не могат да бъдат вписани поради несъвместимост с данните в социално осигуряване.

Снощи ни позвъни Г.М. от Ларнака с молба за съвет, защото е отхвърлена от избрания от нея лекар точно заради такова несъответствие в данните. А живее и работи в Кипър цели 20 години. Изяви съмнение за подбор/предпочитания от страна на лекарите, че първо вписват кипърски граждани и чак ако остане свободна бройка, тогава вписват граждани на ЕС и трети страни. Обяснили й, че системата автоматично ще я запише при лекар, който има свободен лимит. Независимо дали е съгласна с избора на системата или не…

Но независимо от проблемите по регистриране за личен лекар, от 1 юни 2019 г. в Република Кипър влиза в сила Общата система за медицинска помощ (ГЕСИ), която цели да обедини ресурсите на публичните и частните клиники и да осигури равни права на гражданите.

 Какви промени включват реформа?

Реформата ще се осъществи на два етапа. Първият започва на 1 юни 2019 г. и ще продължи точно една година, и включва извънболнична помощ. През този период данъкоплатците ще плащат по-ниски вноски:

правителството – 1.65% (от 1 юни 2020 г. – 4.7%),

работещи, пенсионери, рентиери – 1.70% (от 1 юни 2020 г. – 2.65 %),

работодатели – 1,85% (от 1 юни 2020 г. – 2,9%),

самостоятелно заети лица – 2,55% (от 1 юни 2020 г. – 4%).

Според новата система, при закупуване на лекарства и медицински изделия, както и при изследвания, ще трябва да платите 1 евро. За амбулаторно лечение и услуги на медицинска сестра – 6 евро, в случай на злополука и да получите рентгеновите си снимки – 10 евро.

Така „лекарствата наистина ще станат по-достъпни за всички хора от населението“.

Въпреки това, изборът на лекарства за пациента ще бъде направен въз основа на икономически съображения!?! Системата включва използването на генерични лекарства (генерично лекарство-копие, което съвпада с оригинала с количеството на активното вещество и ефекта върху организма). Това обяснение звучи доста объркващо. Лично аз го разбирам, че няма да бъдем лекувани с оригиналните лекарства, а с някакъв по-евтин вариант, досущ като системата до сега с лекарствата от болничната аптека. Дано греша…

Дава се възможност хората да бъдат лекувани с по-скъпите лекарства /оригиналните/, но трябва да заплатят разликата в цената. Лекарствата вече ще се продават само с рецепта от всяка аптека.

Предлаганите услуги по новата здравна система през първата година ще включват възможност за избор на личен лекар, получаване на амбулаторно лечение, закупуване на лекарства и изследвания. От юни 2020 г. пациентите ще могат да получават болнично лечение, услуги за линейка, медицински сестри, превантивни прегледи при зъболекаря и рехабилитация. Ако в Кипър няма подходящи специалисти за извършване на операция или за предоставяне на други медицински услуги, необходими на пациента, тогава Здравната каса може да го изпрати безплатно в друга европейска страна. Системата е аналогична на българската здравна каса, с която повечето от нас са добре запознати.

Една от трудностите на новата система е процесът на избор на личен лекар: GESI предостави списък с имената на регистрираните лекари, без да посочва техния трудов опит. В този случай възрастните пациенти имат възможност да сменят личния си лекар след 6 месеца, а педиатърът на детето – след 3 месеца. Това може да стане и преди тези срокове, като подадете заявление за смяна, стига да намерите друг свободен лекар, който да ви приеме.

Всеки лекар в здравната каса трябва да има не повече от 2500 пациента. Това ограничение предполага, че най-добрите специалисти ще бъдат заети и нямате кой знае какъв избор… До този момент в ГЕСИ има регистрирани 300 лекари, а за нормалното протичане на реформата са необходими 350.

Друго важно, което трябва да знаем, е че не можем да отидем направо при добър специалист, за това ще е необходимо направление от личния ни лекар. И ако трябва да чакаме месец-два за добър специалист, който работи със здравната каса, отново се връщаме на стария вариант – посещение на частен лекар извън здравната каса срещу редовно заплащане.

Тук е мястото да упомена, че хиляди имат доброволни или служебни здравни застраховки, с които ползват медицинско обслужване при който лекар или клиника искат. И не искат да плащат допълнително задължителните вноски за здравната каса. Но за тяхно разочарование това няма как да се случи, вноските за здравната каса са задължителни за всички.

Днес бе публикуван списък с имената на 31 общопрактикуващи лекари, чийто лимит от 2500 пациента е запълнен и не приемат нови пациенти.

Списъкът с всички лекари, регистрирани по ГЕСИ може да го отворите тук:

https://cyprusnews.eu/20190514-list.pdf?fbclid=IwAR27zNifnU9d_korXD-YiBCtQM-xeWGab0lkvnKQm3wZ7wVUlsz95F8Wg_g

Обозначениeто с червено „Μη Διαφεσιμοςсе отнася за лекарите, които са попълнили лимита и вече не приемат пациенти.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*