Ползите за Кипър от вота в Турция

Анализ на кипърската турска журналистка Езра Айгън

Изборният резултат на Турция постави началото на период на политическа несигурност, която може да бъде безценно предимство за кипърските лидери бързо да се придвижват напред с по-смели мерки за изграждане на доверие, след като Партията на справедливостта и развитието, управляваща Турция, изгуби мнозинството си на парламентарните избори в неделя и силата да управлява сама за първи път, откакто дойде на власт през 2002 година.

Въпреки, че излезе на първо място в изборите, с 40,87% от гласовете, ПСР с председател Реджеп Тайип Ердоган загуби своето еднопартийно управление и не можа да да си осигури така нареченото супер мнозинство в парламента, – две трети от местата – към което се стремеше.

А супер мнозинство щеше да позволи на ПСР да промени конституцията и да даде повече правомощия на президента в US-стил, което би дало на нейния председател Ердоган по-големи изпълнителни правомощия с по-малко проверки и баланси.

ПСР се очаква да започне работа по трудни политически и коалиционни преговори с други партии на фона на все по-поляризираната политика.

Ако всички усилия се провалят, Турция вероятно ще се изправи пред нови избори. Анализаторите очакват седмици на спорове, за да сформира коалиционно правителство, тъй като първоначалните доклади в Анкара предполагат, че от ПСР биха предпочели коалиционно правителство пред нови избори.

“Никой в ​​Турция има лукса да мисли за Кипър в момента. И Турция, която по-малко се интересува от Кипър е една по-изгодно за нас Турция “, каза професорът по на международните отношения Ахмет Сьозен и заместник-ректор на Източния средиземноморски университет.

“Някои много добри стъпки бяха предприети в рамките на мерките за изграждане на доверие. Двамата лидери трябва да превърнат тези малки стъпки в големи стъпки, без да чакат твърде дълго и да започнат преговори по същество без забавяне. ”

Изборите в неделя бяха историческа повратна точка и за кюрдите в Турция след като Народната демократическа партия – с корени в кюрдския национализъм, която е близка с либералите и с онези среди в Турция, които се противопоставят на авторитаризма на Ердоган, премина прага за влизане в парламента. Успехът на НДП, която спечели 13,12% от гласовете, означава, че кюрдското малцинство за първи път ще е надлежно представено в парламента с 80 места. Тези 80 депутати се очаква да бъдат от значение и  за Кипър също. НДП изрази силна подкрепа за обединението на острова и съвместяването на двете общности.

Възможностите за ПСР са коалиционно правителство с крайнодясната Партията на националистическото движение ПНД, което се разглежда като най-вероятният резултат, с кемалистката Републиканска народна партия РНП или с НДП.

Споразумение между всички опозиционни партии – въпреки възможносттите – се възприема като много малко вероятно, поради резките контрасти между тях, особено с Партията на националното движение.

Друг вариант за ПСР би било да се сформира правителство на малцинството с подкрепата на една от другите партии, а след това да се споразумеят в парламента по конкретни поводи. Въпреки това коментатори са единодушни, че такова правителство ще бъде краткотрайно.

Процесът на търсене на Турция за стабилно управление може да бъде благоприятен за процеса на помирение на Кипър в краткосрочен план, но коментатори предупреждават, че продължителната несигурност ще има своето влияние върху Кипър, който ще се нуждае от стабилно, устойчиво турско правителство, което да подкрепи решение в дългосрочен план.

“Ако несигурността продължава прекалено дълго това ще има отрицателно въздействие върху преговорите, в някакъв момент, Турция ще трябва да предприеме някои стъпки в рамките на процеса, или да участва в решенията, като бъдещите гаранции” заяви Мете Хатай, старши научен консултант в Кипърския център PRIO.

“В дългосрочен план, мирният процес в Кипър се нуждае от подкрепата на стабилно турско правителство, признато от страна на международната общност.”

Въпреки, че коалиция между ПСР и ПНД  потенциално е заплаха за негативни последици върху мирния процес в Кипър поради хардлайнерската позиция на крайно националистическата Партия на националното движение, някои експерти смятат, че ще бъде много трудно за Турция, без значение кой управлява, да доведе до провал на подкрепения от международната общност процес, ръководен от кипърските турски и кипърските гръцки лидери.

Освен политическите последствия, турските избори също имат и финансово въздействие върху кипърските турци. Въпреки че се разглежда като положителен фактът, че придобиването на по-големи правомощия на Ердоган е било спряно, перспективите за коалиционно правителство съживиха страховете от политическа и икономическа нестабилност. В резултат на изборите, основния борсов индекс на Турция спадна с 8%, а турската лира се срина до рекордно ниско равнище спрямо щатския долар.

Крахът на турската лира има разрушително въздействие върху кипърските турци, тъй като много стоки и услуги, включително домакински уреди, цените на жилищата, наеми, такси за обучение и заеми са индексирани с чуждестранни валути.

Всички големи вестници в северната част на острова акцентираха върху спада на турската лира в продължение на дни и отправиха призив към кипърските турски власти да предприемат мерки за ограничаване на въздействието.

Източнк Cyprus Weekly

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*