Турция продължава да пуска емигрантите към Европа

Представители на ЕС ще обсъдят проблема в Анкара в понеделник

Европейският съюз не е удовлетворен от това, как Турция изпълнява поетия ангажимент да задържа емигрантите на своя територия и да не им позволява да преминават през морето до гръцките острови.

Представители на ЕС ще обсъдят проблема в Анкара в понеделник, съобщи зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

DSC_0210

Той заяви на пресконференция в днес, че данните показват малка промяна в броя на пристигащите в Гърция през последните седмици, след като на 29 ноември м. г. ЕС обеща 3 милиарда евро, премахване на визите и рестартиране на преговорите за асоцииране на Турция в замяна на турската помощ за ограничаване на незаконната имиграция.

„Видяхме първите резултати, които са окуражаващи, но сме много далеч от това да се почувстваме доволни“, заяви Тимерманс в Амстердам.

Информацията от ООН от последната седмица показва, че след кратък престой в Турция средно на ден в Гърция са пристигали по 3005 души, повечето от които са казвали, че бягат от войната и нестабилността в Сирия, Ирак или Афганистан.

Германия, която прие по-голямата част от бежанците миналата година, обяви, че забелязва минимално намаляване в броя на пристигащите.

По-логично е обаче този спад да се дължи на лошото време и студовете в Европа, а не на политиката на Анкара.

Турция от своя страна твърди, че прави всичко по възможностите си за сдържане на придвижването и ограничаване дейността на престъпни групи от контрабандисти на хора, докато междувременно оказва помощ на 2 млн. бежанци.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*