Пожарът в Акроунта остава извън контрол

Големият пожар близо до Акроунта в Лимасол още не е овладян.

Огънят пламна от двете страни на пътя Акроунта-Диерона и в боровата гора на Какомали, където досега е изгорил около шест километра и половина гора.

В неделя сутринта периметърът на пожара беше оценен на 11 километра.

Сухопътните сили действаха през цялата нощ.

Поради силата на пожара са задействани плановете Икар 2 и Ифест. Последният призовава за среща на съответните министри, която включва тези на отбраната, вътрешните работи, външните работи, правосъдието, транспорта и земеделието, която се проведе в координационния център на JRCC в Ларнака. На срещата решиха, че не е необходима помощ от ЕС, така че двата самолета Canadair, очаквани от Италия като част от програмата rescEU, няма да пристигнат. Два самолета са предложени и от Йордания.

Посещавайки координационния център в Диерона в събота вечерта, президентът Никос Христодулидес каза, че очаква „трудна нощ“.

Запитан за съобщения за подозрителна дейност в района преди избухването на пожара, той каза, че всички обвинения ще бъдат разгледани, но борбата с огъня е приоритет, „и след това ще разгледаме този конкретен въпрос.“

Пожарът избухна малко след 13:00 часа в събота и обхвана райони и близо до държавната гора в районите на Акроунта и Диерона.

Полицията продължава да изяснява причините за пожара.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*