Под въпрос са ползите от проекта за вода от Турция за окупираните територии на Кипър

“Проектът на века”, изглежда, че е по-противоречив, отколкото ползотворен. Той е с много заинтересовани страни, поставящи под съмнение дали доставената вода от Турция за окупираните територии на Кипър за питейни и поливни цели ще реши проблемът с недостига на вода, дали ще даде на селското стопанство тласък, или разходите ще засенчат ползите.
От 26 януари вода се събира в Алакюпрю Дам в южната част на Турция. Според турския министър на горите и водите Вейсел Ероглу, се очаква водата да пристигне в окупираните райони на Кипър до 20 юли тази година. За да се улесни транспортирането, е конструиран водопровод в Турция заедно с резервоар с капацитет от 10 000 кубически метра в Анамур.
Станция вече е изградена в района на Вавилас в северните окупираните райони на острова, заедно с водопровод  до язовира в Панагра. Съоръжение за пречистване се изгражда в Myrtou, откъдето мрежа от тръби с обща дължина 475км ще доставят питейна водата до всички региони в окупираните територии.
Проектът е под надзора на Министерството на водите на Турция (DSI) с ръководител Бирол Цинар, който твърди, че целият проект ще бъде в състояние да покрие нуждите от вода и напояване на населението в окупираните територии до 2040г.
Председателя на Съюза на кипърските турски биолозите Дилге Озердем е описала проекта като необратима намеса в природата и екологична катастрофа. Озердем посочи, че този проект ще има повече последствия, отколкото ползи.
Комисарят на Кипър по въпросите за околната среда Йоанна Панайоту посочи, че параметрите на този проект са не толкова свързани с околната среда, нито финансови, а политически. Г-жа Панайотуказа също, че Република Кипър трябва да направите свои собствени планове, свързани с управлението на водите.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*