Подготвя се законопроект за споделяне на грижите за децата след развода

Планове родителите да споделят грижите за децата след развода предлага нов закон , който има за цел да гарантира, че децата могат да прекарат еднакво време с разведените си родители.

С постоянното увеличаване на разводите  – 2036 разводи от 5806 бракове през 2012 г. в сравнение с 1514 разводите от 5881 бракове през 2005 г. – битките за попечителство над децата стават все по-яростни.

Освен в случаите, когато майката не е кипърка, а бащата е кипърски гражданин, съдилищата силно подкрепят майката, възлагайки попечителството на нея в девет от 10 случаи и се  приема план за посещение на бащата.

Но предложения нов закон, който е новаторски по отношение на този вид законодателство, ще даде възможност на родителите да поискат равно време с децата си. Съгласно новите предложения, на родителя, който не е попечител ще бъде позволено да прекарате един и същ период от време с детето си, както попечителя, ако отговаря на предвидените строги критерии и детето е съгласно.

“Видяхме проучванията по този въпрос, проведени в Белгия, Холандия, Швеция, Дания и Норвегия, всички стигат до същото заключение,” каза Рула Мавроникола, депутат от ЕДЕК. “Времето, прекарано с двамата родители, е от полза за развитието на детето. Искаме да включим тези нови мерки в нашата правна система и да позволи на любящите родители да прекарват повече време с децата си, ако те изберат да го направят. ”

Тя каза, че целта на закона е не да се намеси, а да помогне.

“Ако една двойка се съгласява на графика за посещения, определен от съда, никой няма да ги принуди да го променят. Законът не работи така. Предложеното законодателство ще влезе в действие само когато двойката е в несъгласие и се обърнат към съда за решаване на различията си. Законодателството служи, за да се гарантира, че и двамата родители, независимо от това на кого са присъдени родителските права, имат възможността да прекарат равно количество време с децата си. ”

Депутатът ЕДЕК каза, че е наясно, че въпросът е сложен и че има много фактори, които трябва да се разгледат. Ще бъдат взети и предпазни мерки, за да се гарантира, че резултатът е най-доброто за детето.

“Ние искаме детето да се чувства еднакво удобно да прекарва време с двамата си родители. Не искаме детето да опакова чанта всеки път, когато той/тя посещава майка си или баща си. “, Каза тя.

Според закона и сега съдията взема решение въз основа на доклад, изготвен от социалните служби. Mаврониколa каза, че целта им е да се създаде комисия, която ще направи оценка на родителя с искане за повече време, за да се определи дали той отговаря на зададените критерии.

Това ще включва дали родителят е бил агресивен, дали може да си позволи да осигури на детето стабилна среда за живот и дали наистина иска да прекарва повече време с децата си, или просто иска да си върне предишния си съпруг/а.

Запитан за участие на детето в процеса, Мавроникола каза, че желанията на детето ще бъде от първостепенно значение.

“Ние няма да принудим детето да прекарва повече време с майка си или баща си, ако детето не иска това”, каза тя. “Но в нашия опит, повечето от случаите, когато децата са запитани при кой родител искат да останат, те отговарят, че искат и при двамата. Трябва да се помни, че родителите са в процес на развод, не децата. ”

Ползите от прекараното време с двамата родители са подкрепени също от експерти.

Д-р Анти Лутсиу, лицензиран клиничен психолог и директор на клинично обучение в катедрата по психология в Университета на Кипър, заяви, че научните доказателства от съвременната психология водят до извода, „че бащите и майките са еднакво важни за правилното развитие на детето, с допълващи се роли, и са еднакво способни и подходящи да поемат ролята на настойник в случаите на развод.” “Двама родители, които иначе са еднакво добри, трябва да се третират като такива, в противен случай това е просто полов стереотип и предразсъдъци”, каза тя.

“Знаейки, че всеки родител може едностранно да поиска повече права на посещение, като само трябва да докаже на държавата, че е годен за целта, ще има възпиращ ефект за тези родители, които не се колебаят при експлоатиране на детето си по такъв начин.” Каза още Мавроникола.

Йоргос Константинидес – адвокат, специализиран в семейното право – също поддържа промяната в закона.

“За съжаление децата са по-често, отколкото ни се иска експлоатирани при бракоразводни дела, за да се извлече някаква печалба, обикновено парична. Децата са истинските жертви в бракоразводни дела “, казва той.

“Бащи, който искрено се интересуват и не се опитват да навредят на жените си, определено ще се възползват от това, тъй като няма да им се налага да скачат през обръчи, за да прекарват повече време с децата си. В това отношение, това законодателство би могло да бъде от полза “, каза още той.

Въпреки целта, която са си поставили, депутатите са категорични, че изменението е все още в начален етап.

“Законодателството е в процес на преглед. Когато имаме ясна правна рамка, ще привлечем експерти, като например детски психолози и социално подпомагане. С тяхна помощ ще изгладим промените и да внесем закона за обсъждане в парламента. Ако всички страни са съгласни, след това той отива на гласуване,” каза Maвроникола, като обеща, че ще направи всичко по силите си, за да прокара закона възможно най-скоро.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*