Повече напускащи, отколкото влизащи мигранти в Кипър

Министърът на вътрешните работи Константинос Йоану посещава лагера за задържане на мигранти Пурнара
Министърът на вътрешните работи Константинос Йоану посещава лагера за задържане на мигранти Пурнара

За първи път от години, повече търсещи убежище напускат Кипър, отколкото влизащите, каза вътрешното министерство в сряда, след като още 51 души бяха преместени във Франция чрез програмата за доброволно преместване.

Програмата е в сътрудничество между вътрешното министерство и френските власти, с подкрепата на Агенцията на Европейския съюз за убежище (EUAA) и Международната организация по миграция (МОМ).

В писмено изявление министерството отбеляза, че „в резултат на координираните действия и мерки, предприети напоследък“, броят на заминаващите мигранти продължава да бъде по-голям от притока.

По-конкретно, през последното тримесечие на април – юни 2023 г. са подадени 2381 молби за убежище, а 2714 имигранти са напуснали Кипър чрез програми за доброволно преместване в други държави-членки, доброволно връщане или депортиране в страната им на произход.

По отношение на последния месец юни са подадени 735 молби за убежище, докато 926 граждани на трети страни са напуснали Кипър.

Следващият полет се очаква да бъде на 19 юли от Кипър до Норвегия, където се очаква да бъдат транспортирани около 40 души.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*