Петролните резерви да бъдат преместени от Ларнака

Стратегическите петролни резерви на Кипър са планирани да бъдат преместени извън рафинериите в Ларнака в района на Василикос до средата на 2015 г., каза във вторник министърът на енергетиката на Йоргос Лакотрипис.

В изказване след среща с общинския съвет на Ларнака, на която той представи процедурата и методиката на правителството за преместване на нефтените резерви далеч от града, Лакотрипис каза, че “първата стъпка  е да се преместят резервите на втечнен газ в страната, а в последствие и течното гориво”.

Преместването от Ларнака във Василикос е било предмет на решение на кабинета през юли 2014 г., в отговор на дългогодишни искания от жителите на Ларнака.

Лакотрипис добави, че тази първа стъпка се “очаква да бъде направена в рамките на първата половина на 2015 г., тъй като организацията за съхранение и управление на нефтенитезапаси (KODAP) е ратифицирала процеса на офертите на спечелилия търга кандидат.

“Преместването на резерви от Ларнака до района Василикос, в съществуващи вече съоръжения, ще се направи незабавно”, каза той.

По отношение на движението на течни газови резерви, които той  определя като “основен приоритет от съображения за сигурност”, правителството има за цел да направи споразумение с частните фирми за изграждане на собствени съоръжения в района Василикос “в рамките на това тримесечие”, министър-каза.

“Устройственият план за района Василикос е завършен и има специална зона, която ще бъде домакин на резервите на втечнен газ – подземни съоръжения, от съображения за сигурност – и ние се надяваме, че в следващите седмици тази сделка ще бъде  приключена,” каза министърът.

“Ние също така очакваме мнението на частните дружества, по отношение на техните ликвидни акции на горивата, дали те ще изградят свои собствени съоръжения или ще се възползват от съществуващите такива”,  добави той.

Запитан дали би било по-евтино да се насочат стратегическите петролни резерви на пазара или направо да се транспортират нови залежи във Василикос, Лакотрипис каза, че това е опция.

“Те могат или да бъдат насочени към пазара, със закупуването на нови резерви, за да бъдат транспортирани директно до Василикос, или транспортирани до там с камиони или плавателни съдове,” каза той. “В момента се прави оценка на възможностите за идентифициране на най-ефикасният вариант”.

Министърът каза още, че Кипър ще поддържа и стратегическите си петролни резерви в Гърция.

Кметът на Ларнака Андреас Луруджатис каза, че планът за преместване “доказва решимостта на правителството при изпълнението на решението на кабинета”.

Той добави, че след преместването на стратегическите петролни резерви, ” ще започнат обсъжданията по въпроса за преместването на съоръженията за съхранение на течен газ, което е най-важният въпрос от гледна точка на безопасността на района, както и преместването на съоръженията за съхранение на частните горива “.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*