Още важно за GESY

Почти половината от населението на Република Кипър вече се е регистрирало за личен лекар

Но проблемът за регистриране на чуждестранните граждани все още е актуален, въпреки че техниците работят за отстраняването му още от началото на май.

Тези с MEU3 – разрешително за постоянно пребиваване – заявиха, че са се регистрирали без никакви проблеми, но тези, които живеят в Кипър от много години, но нямат лична карта на Република Кипър или MEU1 или MEU3, казват, че не могат да се регистрират. В последните няколко дни стана ясно, че много сънародници с MEU1 се сблъскват с този проблем.

Някои посочват липсата на сътрудничество между правителствените отдели и липсата на навременна информация, е довела до закъснения, и така губят възможността да се регистрират при избрания от тях лекар, тъй като повечето списъци се затварят след достигане на максималния брой пациенти. (2500)

Независимо от трудностите в момента, след две седмици първата фаза (амбулаторно лечение) на новата система на здравеопазване стартира.

Организацията за здравно осигуряване (HIO), натоварена с изпълнението на националната здравна схема (Gesy), издаде допълнителни насоки и обяснения за обществеността, в опит да изясни продължаващото объркване преди старта от 1 юни.

Първата фаза на Gesy ще осигури извънболнична помощ, аптеки и лабораторни тестове.

С въвеждането на втората фаза на 1 юни 2020 г., Gesy ще включва и болнични грижи, отделения за А & Е, линейки, здравни грижи от медицински сестри, акушерки, клинични психолози, клинични диетолози, физиотерапевти, професионални терапевти и логопеди.

Втората фаза на схемата ще предлага и превантивна стоматологична помощ, здравни грижи и медицинска рехабилитация и домашни грижи.

За да се регистрират в Gesy, HIO заяви, че бенефициентите трябва да следват процедурата стъпка по стъпка на уебсайта на Gesy – www.gesy.org.cy,  или да посетят своя личен лекар. Регистрацията е безплатна.

При регистрация, ако получателят не получи потвърждение в рамките на седем работни дни, искането се отменя и бенефициентът трябва да се регистрира за друг GP (личен лекар).

От 1 юни 2019 бенефициентите ще имат достъп до своите общопрактикуващи лекари или педиатри, които могат да насочат пациентите към специален лекар и за лабораторни изследвания, както и да предписват лекарства.

Ако направлението за лекари-специалисти не включва името на конкретен лекар, а вместо това се посочва специализацията на лекаря (напр. Кардиолог), бенефициентите могат да посетят лекар по техен избор.

Тогава лекар-специалист може също така да насочи пациентите към други лекари специалисти.

Пациентите, страдащи от хронични заболявания, ще получават повторни направления, валидни за шест месеца. През този период пациентите ще посещават ежемесечно своята аптека, за да получават предписаните им лекарства, без да е необходимо да посещават своя лекар.

Бенефициентите ще трябва да платят малки суми, когато получават услуги от специализирани лекари, лаборатории, аптеки, медицински сестри, акушерки и други медицински специалисти.

За всяко лекарство, медицинско изделие или санитарни продукти, закупени от аптеките на Gesy, има допълнителна такса от 1 евро.

Лабораторните тестове също ще струват 1 евро, докато общата максимална такса за клас лабораторни тестове е 10 евро.

Пациентите ще плащат по 6 евро на посещение при лекар специалист, с изключение на посещенията на лекари, специализирани в радиология / радио диагностика, цитология и патологична анатомия, за които пациентите ще плащат по 10 евро на посещение.

Пациентите, които посещават лекар-специалист директно и без направление от личен лекар, ще трябва да платят 25 евро за посещението.

В случаите, когато пациентите посещават своя личен лекар или лекар-специалист след 20,00 ч. и по всяко време през почивните дни или на официални празници, лекарите могат да начисляват до 25 евро.

Ако личният лекар на бенефициента не е в състояние да предостави услуги извън работното си време, HIO отбеляза, че клиничните болници с персонал от общопрактикуващи лекари и педиатри ще работят от 19:00 до 23:00 часа в делничните дни и от 9:00 до 23:00 часа през почивните дни и официалните празници.

Освен това, в случаите, когато пациентите решат да закупят лекарство, което е по-скъпо от това, чиято цена се покрива изцяло от Gesy, пациентите ще трябва да платят разликата в цената, в допълнение към допълнителната такса от 1 евро за закупуване на лекарства от Gesy аптека.

Пациентите няма да бъдат таксувани за посещения при техния общопрактикуващ лекар, въпреки че ако пациентите изчерпват максималния брой безплатни посещения годишно, ще бъдат таксувани. HIO заяви, че тази такса е била приложена, за да се избегне прекомерното посещение на личен лекар и отбеляза, че хроничните пациенти, пенсионерите с ниски доходи и бенефициентите на ГМД и техните деца са освободени от тази такса.

За останалите групи, броят на безплатните посещения на година се определя според възрастовите групи.

 

 

Възраст                      Брой посещения

0-1                                          10

1-3                                            8

3-5                                           7

6-10                                        4

11-18                                       3

18-40                                     4

41-50                                     6

51-65                                     8

65>                                       10

 

Gesy ще обхване всички услуги за ваксиниране, включени в националната програма за ваксиниране. В случаите, когато лекарите прилагат ваксина, която не е включена в програмата, лекарят е свободен да определи сумата, която трябва да бъде платена.

За повече информация относно общопрактикуващите лекари, аптеките и клиничните лаборатории, участващи в Gesy, бенефициентите могат да посетят уебсайта на Gesy, портала на бенефициента или да се обадят безплатно на Gesy в сервизния център на 17000.

Източник: Cyprus Mail

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*