Очаква се трудна година за кипърския туризъм

Предстоящата година се очаква да бъде предизвикателна за туризма в Кипър. Ще бъде борба за привличане на същия брой туристи на база предишните две рекордни години, когато посещенията на посетители достигнаха почти четири милиона, заяви във вторник ръководителят на асоциацията на хотелиерите Pasyxe Харис Луизидис.

Brexit и усилията на съседните страни като Турция и Египет да привлекат повече посетители чрез субсидиране на въздушни превозвачи са някои от предизвикателствата, които Кипър трябва да посрещне тази година.

Усилията, според Луизидис, се концентрират върху запазването на пристиганията от последните две години.

Миналата година туристите са 3 938 625, а през 2017 г. са пристигнали 3 652 073 души.

Данните за 2018 г. за туристите са най-високите досега в Кипър.

„Оценките за момента са, че 2019 г. ще бъде трудна година. Ще се радваме, ако успеем да запазим същите цифри като тези за 2018 и 2017 г. ”, каза Лоизидес за медиите.

“Изправени сме пред несигурност във връзка с английския пазар, дължащ се на Brexit, но продължаваме усилията си за разширяване на други пазари главно в Централна Европа, Скандинавия и някои в Близкия изток.”

Русия, каза той, е “спорен въпрос” поради противоречивата информация. “Някои казват, че ще върви добре, според друга информация, тя е донякъде “в застой”, каза той.

Вероятността, ръста от 2017 и 2018 да не продължи и рязкото покачване от последните две години няма да се случи този сезон. Но ще бъдат доволни, ако сегашните нива се запазят, казва той.

Според него, в момента е малко трудно да се правят оценки за летния период и че ще имат по-добра информация след ITB Берлин, най-големият търговски панаир в света, който ще се проведе следващия месец.

Луизидис заяви, че в момента има пълна заетост в районите, където през зимата хотели остават отворени.

Той добави, че удължаването на летния сезон, от март до октомври ще помогне за увеличаване на пристигащите туристи.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*