Очаква ли се епидемия от морбили в Кипър

Здравните власти настояват за ваксинации, за да се избегне епидемия от морбили. Те призовават родителите да се погрижат децата им да бъдат ваксинирани срещу морбили по най-бързия начин, след като преди дни две деца бяха диагностицирани с болестта.

Директорът на Детската клиника в болницата „Макариос”, д-р М.Колиу е ръководител на звеното за наблюдение на инфекциозните болести. Тя призовава родителите да се уверят, че децата им са ваксинирани, тъй като рискът от избухване на епидемия не може да бъде изключен.

Понастоящем има епидемия на морбили в някои европейски страни, която започна от Румъния и се разпространи в други страни, включително Гърция, каза тя.

Децата, които са диагностицирани с морбили, са брат и сестра, на възраст три и шест години, каза Колиу, които не са били ваксинирани. Двете деца идват от друга държава-членка на Европейския съюз, но живеят постоянно в Кипър и са се заразили с болестта, докато са били на посещение в страната си, където понастоящем има огнище, каза Колиу. Тя добави, че сега са напълно излекувани.

Според Колиу, избухването на морбили може да се случи и в Кипър, поради което ваксинациите са задължителни.

Ваксините срещу морбили се прилагат на деца в две дози; първата на възраст от 13 до 14 месеца, а втората на четиригодишна възраст. След втората доза хората са защитени от морбили с 98%, каза тя.

Вирусът е заплаха за тези, които не са ваксинирани срещу морбили, включително и за възрастни.

Морбилите са сериозно заболяване, което може да причини пневмония, тежък енцефалит и конюнктивит. Болестта може да убие деца, които са с нисък имунитет.

В момента в Кипър около 90% от децата са били ваксинирани с първата доза ваксина, докато между един и два процента не са ваксинирани поради отказа на родителите си.

В Кипър ваксините против морбили се дават безплатно на деца, но също така и на възрастни, които никога не са били ваксинирани срещу болестта.

63 държавни центрове за ваксиниране във всички райони предлагат безплатни ваксини срещу морбили на всички без необходимост от документи – лични карти, паспорти и т.н., за да могат също да бъдат ваксинирани и хора, които живеят на острова незаконно.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*