Очаквания: Кипър отново се превръща в привлекателна туристическа дестинация за британците през 2015

 

 

В следващата, 2015-та година се очаква увеличение на британските туристи, сподели в интервю за CyprusMail директорът на Louis Group, Михалис Маратефтис. Традиционните партньори като TUI и Thomas Cook увеличават своите полети до Кипър.

Британската икономика се очаква да нарасне през следващата година с по-бавен темп от 2,6 на сто, в сравнение с 3,0 на сто през тази година, според проучване на септември, извършено от Министерството на финансите на Обединеното кралство между банкови и други бизнес организации.

От 1 януари, британския паунд, поскъпнал с 6,0% спрямо еврото, прави по-евтина почивката за британците в страните от еврозоната.

От януари до август 2014, 1,7 милиона туристи са посетили Кипър, което се равнява на 5.9 на сто повече в сравнение с 2013 г., според последните данни на статистическата служба. През 2013 г. посещенията са намалели 5,3 на сто до 1,6 милиона в сравнение с 2012 година.

Туристите от Великобритания съставляват 35 на сто от общия брой пристигащи туристи на острова. Той достигна своя връх в началото на 2000 г. при повече от 50 на сто от всички пристигания до Кипър, но пазарът е изместен, а според някои в бранша, е бил игнориран от Кипър в полза на туристи от Русия.

Фалита на две големи руски туроператорски компании предизвика загриженост, но все пак не се очакват сериозни трусове.

Според Маратефтис кризата в Русия, политическите сътресения и обезценяването на рублата биха могли да причинят сериозен спад на руските туристи.

Председателят на ACTE, Акис Вавлитис, който представлява предимно четири и петзвездни хотели, каза, че очаква до края на 2014 пристиганията да продължат да се увеличават в сравнение с 2013 година.

Туристите от Русия възлизат на 28 на сто от общия брой пристигания през първите осем месеца на тази година. Русия, чийто петролен сектор е обект на икономически санкции от страна на Европейския съюз и Съединените щати през последните месеци, заради ролята й по време на кризата в Украйна, преживя девалвация на рублата с 10% спрямо еврото.

Източник: Cyprus Mail

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*