Осем души са задържани в продължение на осем дни за корупция

Осем души, включително кметът Ларнака Андреас Луруджатис бяха задържани в неделя за осем дни, от съда в Пафос във връзка с разследване на скандали, свързани с управлението на отпадъците в Пафос и Ларнака.

Дознателите поискали осем дни задържане под стража, поради факта, че имат около 100 свидетелски показания, които трябва да се представят пред съда.

Трима служители на компанията Helector, арестувани миналата седмица в резултат на разкритията, че компанията отчита по-големи обеми отпадъци, съответно и по-високи такси за завода Marathounda Пафос, бяха освободени в неделя.
Това са 52г. Михалис Майкъл, 50г. Скеви Протопапа служители на Helector и Пантелитца Протопапа, счетоводител.

Другите трима заподозрени в случая „Marathounda” са бившият кмет на Пафос Савас Вергас, който вече е осъден и излежава присъдата си, Деметрис Патсалидес, ревизор на община Пафос, и директора на Helector, Йоанис Кокотсис, гръцки гражданин, чиито показания в разследването доведоха до нови 12 заповеди за арест в събота.

12-те нови заповеди са свързани със завода за преработка на отпадъци в Коши, община Ларнака, а имената са Вергас, Патсалидес и трима гръцки граждани, които не са в Кипър.
Останалите седем души свързани със случая са А.Луруджатис, Майкъл Пантис, който ръководи операциите в завода за отпадъци в Коши; три длъжностни лица от Министерството на вътрешните работи: Антонис Кулаозидис, Стелиос Пападопулос и Христакис Петру, които са част от тръжната комисия; бивш служител в министерството на вътрешните работи, Джордж Кулапис и сина му Никос Кулапис.

Кметът на Ларнака бе арестуван около 16:00 часа в събота. Дознателите заявиха пред съда, че подсъдимите са получили процент, който фирмата е дала на представителите на властта. Вергас е получил 646,000 евро, според CyBC, Луруджатис – 138,000 евро, Патсалидес – 217,000 евро, а тримата служители на вътрешното министерство са получили по 160 000 евро всеки.
Според показанията на Кокотсис, компанията „Helector” е изнудвана да плаща подкупи.  Някои от обвиненията са за заговор за извършване на престъпление, заговор за извършване на престъпление от общ характер, измами, изнудване, злоупотреба с власт, кражби, кражби от държавни служители, корупция, фалшифициране, подкупване на длъжностно лице и пране на пари.

Във вторник ще се състои нова среща между прокурора, адвокати по случая, одитори и министъра на вътрешните работи.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*