“Окуражаващи сигнали” за туризмa

Ако спадът на туристи от Русия се задържи на очакваните 25 на сто за 2015 г., това може да бъде компенсирано от други места, каза във вторник председателят на Кипърската туристическа организация (КОТ) Ангелос Лоизу.

Лоизу говори пред репортери в кулоарите на Консултативния комитет за наблюдение и координация на туристическите работи в Filoxenia в Никозия, където бе обсъден стратегическия план за 2015 г.

Той каза, че за 2014 резултати са били задоволителни”, но биха могли да бъдат по-добри”. Пристигащите миналата година са били 2 440 000, което представлява увеличение от 1,5 на сто в сравнение с  2013 година.

“Данните са на пръв поглед обезкуражаващи, но все пак има обнадеждаващи признаци,” каза Лоизу, като добави, че увеличение се забелязва през втората половина на миналата година в броя на туристите от Великобритания и Германия, два традиционни пазара, които са били в упадък през последните години.  Възходящата тенденция от двата пазара изглежда ще продължи, добави Лоизу.

Но голямото предизвикателство ще бъде прогнозираното намаление от Русия. През 2014 г. руските туристи са се увеличили с 5 на сто в сравнение с 2013 г., но прогнозата за 2015 г. е за спад 25 на сто , каза шефът на КОТ. Западните санкции на Москва и на падането на курса на рублата са засегнали броя на руснаците, които се очаква да пътуват тази година.

Лоизу каза, че ако намалението на руския пазар се задържи на 25 на сто, то може да се компенсира и от други страни, но ако намалението е по-високо от  тази цифра, това би било проблем за сектора.

На срещата във вторник бе обсъдено и влиянието от затварянето на Cyprus Airways.

“Както бяхме информирани от представителите на Hermes Летища и от туристическите агенти, изглежда, че разликата в местата в самолетите е била покрита,” каза Лоизу. Въпреки, че все още има проблем, засягащ някои страни, които са използвали Cyprus Airways като носител на техните туристически пакети и механизми, каза той.

Бившият управител на Cyprus Airways Тони Антониу, който е бил помолен от репортери да коментира намерението на правителството да се създаде нова авиокомпания, каза, че това би било стъпка в правилната посока.

Антониу каза, че всички на срещата във вторник се били  съгласни, че е налице необходимост от национален кипърски превозвач. “В същото време ние също сме единодушни, че усилията на други авиокомпании да запълнят празнината са  добре дошли.”

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*