Н.Анастасиадис е категоричен: Няма да има отваряне на замразените глави от Кипър

Председателя на Европейския съвет Доналд Туск днес пристигна в Кипър и се срещна преди часове с президента Никос Анастасиадис.

След срещата им, президентът Никос Анастасиадис заяви, че партньорите от ЕС трябва да разберат, че приемането на турските искания без те от своя страна да изпълнят задълженията си, би било все едно да се каже, че Кипър „не съществува”.
Няма да има съгласие по отварянето на петте глави замразени от Кипър, съобщи президентът, особено сега, когато преговорите по кипърския въпрос са в решаващ етап.
Анастасиадис заяви, че е неприемливо Турция да прехвърля тежестта на бежанската криза върху плещите на Република Кипър.

„Аз представих нашата позиция на Председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че Република Кипър няма намерение да даде съгласието си за отварянето на всички замразени глави, ако Турция не изпълни задълженията си, както е описано в рамката за преговори”, каза Анастасиадис. „Убеден съм, че Председателя на Европейския съвет разбира нашата позиция”.
Туск коментира срещата в Tweeter с думите: „Всички действия на ЕС са насочени към подпомагане за разрешаване на кипърския въпрос. Спогодбата ще бъде ново начало за Кипър, Европа и целия регион. Турското предложение все още трябва да се преразгледа и обстойно да се обмисли, за да бъде прието от ЕС”.

От Кипър, Туск се очаква да отлети за Турция за среща с премиера Ахмет Давутоглу.
Непланираното посещение на Председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Кипър може да се окаже от решаващо значение за сделката между ЕС и Турция за спиране на потока от бежанци.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*